Trka za predsedničku nominaciju unutar Demokratske partije se nastavlja, iako virus korona postaje sve veći problem Sjedinjenim Državama, ali i čitavom svetu. Nakon što je pre dva dana Talsi Gabard konačno okončala svoje učešće u trci, u igri su ostala dva kandidata – Berni Sanders i Džo Bajden. Trenutno je situacija takva da Džo Bajden sigurno korača ka demokratskoj kandidaturi na izborima u novembru jer trenutno ima preko 300 delegata više od senatora iz Vermonta .

S obzirom na trenutnu situaciju u svetu sa virusom korona, Sandersova kampanja je objavila da je prikupila više od dva miliona dolara za borbu protiv Kovid-19. „Pristalice Bernija Sandersa donirale su za dva dana više od dva miliona dolara ljudima čiji je život u opasnosti zbog virusa korona“ , izjavio je Tim Tagasis, Sandersov savetnik.

„Kampanja Sanders“ doniraće novac onima koji su najviše ugroženi od epidemije virusa korona. Takođe, pored doniranja novca, Sandersova kampanja objavila je predlog za federalnu pomoć u iznosu od dve hiljade milijardi dolara za borbu protiv virusa. U to ulazi i doniranje novca medicinskim ustanovama, ubrzavanje testiranja na virus, ubrzana proizvodnja i pravljenje zaliha hirurških maski i respiratora, kao i pružanje zdravstvenog osiguranja nezaposlenima koji su zbog epidemije izgubili posao. Sandersova kampanja najavljuje i nove donacije koje bi pomogle u borbi protiv virusa korona.

„Ono što smo videli u prošla dva dana je definicija – boriti se za nekog koga ne poznajete“ , rekla je Robin Karan, direktorka za digitalno prikupljanje sredstava kampanje Bernija Sandersa. Koliko će ova kampanja pomoći Sandersu da se približi ili možda čak prestigne Bajdena na trci ostaje da vidimo.

S obzirom da su unutarstranački izbori u Džordžiji odloženi za maj, a u Portoriku za april, do kraja marta neće više biti nadmetanja u okviru trke za demokratsku nominaciju.


Minja Rogan