Nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država zapretio uništavanjem iranskih brodova, vrhovni komandant Islamske Revolucionarne Garde (The Islamic Revolutionary Guard Corps), general Husein Salami (Hossein Salami), izjavio je da će Iran odgovoriti na bilo koji američki napad u Persijskom zalivu.

U sredu se na tviteru pojavila još jedna objava predsednika Donalda Trampa koja je izazvala dosta polemike i dovela do dodatnog zaoštravanja odnosa sa Iranom. Naime, Tramp je izjavio kako je dao instrukcije američkoj ratnoj mornarici da uništi sve iranske brodove koji „uznemiravaju“ američka plovila.

Iz Irana je stigao jasan odgovor. „Naredio sam našim pomorskim snagama da unište američke terorističke snage u Persijskom zalivu koje prete da ugroze iranske vojne ili ne-vojne brodove“, izjavio je general Salami za iransku nacionalnu televiziju. Dodao je i da je bezbednost Persijskog zaliva jedan od ključnih strateških prioriteta Irana. Kako prenosi list The Washington Times, general je poručio Amerikancima da je Iran apsolutno odlučan i ozbiljan u odbrani svoje nacionalne bezbednosti, vodenih granica, bezbednosti svojih brodova i oružanih snaga i da će odlučno odgovoriti na svaku sabotažu.

„Amerikanci su iskusili našu moć u prošlosti i moraju učiti iz toga“, naveo je general Salami. Iranski zvaničnici optužili su Trampa za „maltretiranje“ i istakli da bi pre trebalo da se fokusira na brigu o američkoj vojsci čiji se veliki broj pripadnika zarazio virusom korona (COVID-19), nego što upućuje pretnje. Iran vidi američko vojno prisustvo na Bliskom istoku kao direktnu pretnju po svoju nacionalnu bezbednost, stoga je iranski ministar spoljnih poslova, Mohamed Džavad Zarif (Mohammad Javad Zarif), istakao da američke snage nemaju nikakvog posla 7000 milja od kuće, provocirajući iranske mornare na obalama Persijskog zaliva.

Zamenik američkog sekretara odbrane, Dejvid Norkvist (David Norquist), naveo je da je predsednik Tramp uputio važno upozorenje Iranu, naglašavajući da američki brodovi imaju pravo na samoodbranu. Međutim, članica Predstavničkog doma američkog Kongresa, koja je ujedno i mornarički veteran, Elin Luria (Elaine Luria), izjavila je da predsednikovo izdavanje naređena vojsci putem tvitera predstavlja pretnju po američku nacionalnu bezbednost. Navela je da naređenje koje nije praćeno jasnim uputstvima i pravilima angažovanja može dovesti do nepotrebne eskalacije tenzija s Iranom i potencijalno do oružanog sukoba.

Trampov tvit došao je u sredu posle iranske izjave o lansiranju prvog vojnog satelita u orbitu. Kako prenosi Reuters, Velika Britanija deli američku zabrinutost, navodeći da lansiranje vojnog satelita upotrebom tehnologije balističkih raketa nije u skladu s Rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Teheran svakako negira optužbe da je ovakva aktivnost pokriće za razvoj balističkih raketa i da se ne bave razvojem nuklearnog oružja.


Ivana Janković