Predsednik Bajden će ove nedelje započeti svoju manju turneju po Sjedinjenim Državama sa ciljem promocije nedavno usvojenog zakona o paketu pomoći pogođenim pandemijom. Zakon o planu spasavanja Amerike, koje je zvanično ime ovog zakona, koštaće 1900 milijardi dolara. Ovaj paket pomoći je jedan od najvećih paketa ekonomske pomoći u istoriji SAD, a po mnogima i prva značajnija zakonodavna pobeda Bajdena. Razlog pripisivanje pobede Bajdenu i demokratama jeste činjenica da je ovaj zakon jedva donet zahvaljujući maksimalnom zalaganju senatora iz demokratskog tabora.

Pretpostavljamo da Bajden nikada nije gledao film „Turneja“, kultno i nagrađivano ostvarenje Gorana Markovića, i da samim tim nije čuo reči lika Stanislava „Jeste raspoloženi za jednu kraću turneju“, koga glumi fenomenalni Tihomir Stanić. I pored toga, Bajden će imati svoju turneju, koja je naravno planirana kako bi se on pokazao u dobrom svetlu, kao i njegova dosadašnja zalaganja i dostignuća. Dok Stanislavova glumačka ekipa kreće na turneju po ratom zahvaćenom području  kako bi ostvarila brzu zaradu, Bajden na drugi način sprovodi svoju turneju, u političke svrhe. I naravno ne sam. Pored Bajdena, potpredsednica Kamala Haris, prva dama Džil Bajden i mnogobrojni predsednikovi saradnici će se zaputiti u različite savezne države kako bi gostovali na televizijama u okviru turneje koju je Bela kuća nazvala „Pomoć je stigla“ (Help is Here), prenosi Glas Amerike.

Najpre je turneju otpočela Bajdenova supruga Džil, koja je juče, 15. marta 2021. godine, otišla u Nju Džerzi i tom prilikom posetila jednu osnovnu školu. Tu je održala govor o načinima na koje država može da pomogne i omogući normalan odlazak u obrazovne ustanove. Istog dana, Kamala Haris se zaputila u Las Vegas, gde je posetila jedno od mesta na kojima se Amerikanci vakcinišu. Bajden će na svoju turneju krenuti danas i prvo mesto koje će posetiti jeste jedan okrug u Pensilvaniji. Zanimljiva je činjenica da je za prvo odredište odabrao baš ovu državu, koju je na prošlogodišnjim izborima „preuzeo“ od bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Kada je reč o konkretnim merama ovog paketa on je, prema rečima zvaničnika, namenjen velikom broju građana koji nisu gornjoj granici primanja. Oni će dobiti oko 1400 dolara podsticaja, uz poreske olakšice za decu. Predsednik Bajden i njegovi saradnici u administraciji se nadaju da će ovo biti neko trajnije rešenje, ali naravno postoje i planovi za dalje mere. Jedna od njih jeste i proizvodnja vakcina i masovnija vakcinacija širokog sloja stanovništva. Prema nekim planovima, planirano je da se do kraja marta meseca dostigne broj od čak 50 miliona potpuno vakcinisanih građana, što je previše ambiciozno čak i za jednu zemlju kao što su Sjedinjene Države.


Pavle Janošević