Rezultati popisa stanovništva Sjedinjenih Američkih Država iz 2020. godine dugo su se iščekivali u američkoj javnosti, posebno s obzirom na to da su predviđanja objavljena u decembru prošle godine najavila promene koje bi zbog popisa stanovništva usledile u broju predstavnika koje savezne države imaju u Predstavničkom domu, kao i broju elektora u Elektorskom koledžu. Nakon višemesečnih spekulacija o popisu, čije je pristizanje odloženo usled pandemije virusa korona, Američki biro za popis stanovništva u ponedeljak je objavio dobijene rezultate.

Prema poslednjem popisu, ukupna populacija Sjedinjenih Država iznosi 331 milion ljudi, što predstavlja drugu najsporiju stopu rasta zabeleženu u američkoj istoriji. Uprkos tome, broj stanovnika u nekim saveznim državama se značajno povećao, što će rezultovati i u promeni broja njihovih predstavnika. Najveći dobitnik ovog popisa svakako je Teksas, čiji će se predstavnici ubuduće birati na dve izborne jedinice više. Uz Teksas, i Kolorado, Florida, Montana, Severna Karolina i Oregon dobiće po jedno više mesto u Predstavničkom domu. Sa druge strane, na izborima 2022. godine Kalifornija, Ilinois, Mičigen, Njujork, Ohajo, Pensilvanija i Zapadna Virdžinija će birati po jednog predstavnika manje.

Ove promene odraziće se na izvesnu promenu u odnosima političke moći među državama, koja se sa država Srednjeg Zapada i Severoistoka sada premešta na Jug i Zapad Sjednjenih Država. Kako prenosi CNN, brojevi koje je objavio Američki biro za popis stanovništva mogu da preokrenu političku sliku Kongresa, ali će svakako pokrenuti i pitanje reorganizacije izbornih jedinica u pomenutim saveznim državama. Biro je najavio da će u narednim mesecima biti objavljeni i detaljniji podaci sa popisa, kako bi najkasnije do septembra bile objavljene i konačne izmene u određenim okruzima.

Ovaj proces svakako privlači veliku pažnju javnosti, posebno s obzirom na prošlogodišnje sudske sporove između Biroa i Trampove administracije koja je zahtevala isključivanje imigranata iz broja stanovnika pri preraspodeli mesta u Kongresu. I pored ovih sporova, izvesna  partijska trvenja su tokom ovog procesa očekivana, posebno u vidu međusobne optužbe za džerimandering, odnosno prekrajanje izbornih jedinica kako bi se obezbedila sopstvena prednost. Međutim, činjenica je da se obe partije suočavaju sa važnim promenama poslednjih godina, s obzirom na to da su demokrate uspele da ostvare značajnu podršku u američkim predgrađima, dok su republikanci zabeležili porast podrške među latinoameričkim stanovništvom, te i nije tako jednostavno proceniti kakve posledice reorganizacija izbornih jedinica može da ima po odnos snaga dve partije.


Ivana Milićević