Kiša Lans Botoms, demokratska gradonačelnica Atlante, objavila je u četvrtak da se neće kandidovati za drugi mandat te funkcije, prenosi Si-En-En.

Njoj će mandat isteći u januaru 2022. godine. Ova vest, piše spomenuta medijska kuća, iznenadila je mnoge građane Atlante, ali i demokrate širom zemlje, iako je ona izjavila da se dugo pripremala za ovu odluku.

Si-En-En sumnja na nekoliko faktora koji su uticali na ovu odluku. Međutim, Botoms je u petak demantovala da planira da se iseli iz savezne države Džordžije, kao i da ni ona ni njen muž ne planiraju da se zaposle u „Volgrinsu“, drugom najvećem farmaceutskom apoteka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsetimo, akutelna afroamerička gradonačelnica Atlante se rano povukla iz unutarstranačkih izbora Demokratske stranke te se spekulisalo da će ona čak biti u Bajdenovom kabinetu tako da kruže glasine da je možda osujećena zbog toga što se to nije desilo. Političari u Atlanti pričaju da zaoštravanje trke za prvog čoveka ovoga grada presudno uticalo na odluku Botoms, ali je ona izričito navela da se ne plaši konkurencije.

Njen tim je u četvrtak napravio poseban veb-sajt posvećen ovoj odluci na kojem se nalaze promotivni video-zapis i pismo ostavljeno građanima Atlante. U pismu ona objašnjava kako se iz porodice koja je nekada bila robovska uzdigla do gradonačelnika Atlante, kako je radila na tome da Džo Bajden i Kamala Haris pobede na (pot)predsedničkim izborima, odnosno da demokratski kandidati Rafael Vornok i Džon Osof postanu senatori Džordžije. „S dubokim emocijama držim moju glavu uspravno i biram da se ne borim za drugi gradonačelnički mandat“, navela je ona.


Luka Totaj