Lideri u američkom Senatu saglasili su se da odlože suđenje o opozivu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dve nedelje, dajući gornjem domu Kongresa više vremena da se usredsredi na potvrdu kandidata za Bajdenov kabinet, ali i vreme bivšem predsedniku da pripremi odbranu.

Kako je ranije najavljeno, Predstavnički dom trebalo je da prosledi optužnicu Senatu u ponedeljak, 25. januara, što bi obično označilo početak suđenja. Međutim, lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer rekao je da će suđenje početi tokom druge nedelje februara, što je pozdravio republikanski lider Mič Mekonel.

Kako Šumer ističe, Senat će se za to vreme baviti drugim poslovima, dok će članovi Predstavničkog doma koji će izneti argumente protiv bivšeg predsednika, kao i Trampov pravni tim, imati više vremena da se pripreme za suđenje. ,,Svi želimo da ostavimo iza sebe ovo grozno poglavlje iz istorije naše države. Ali jedinstvo dolazi samo ako postoje istina i odgovornost. A to će nam ovo suđenje pružiti“, rekao je Čak Šumer, dodajući da će tokom ovog dvonedeljnog perioda ,,Senat nastaviti da obavlja ostale dužnosti, kao što je razmatranje kandidata za kabinet i zakonskog predloga o pomoći milionima Amerikanaca koji pate tokom ove pandemije.“

Takođe, lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, koji je prethodno i predložio da se suđenje za opoziv Trampu pomori za nedelju dana ili više, navodi da ,,Republikanci u Senatu čvrsto veruju da je potreban potpun i pošten proces u kom će bivši predsednik moći da pripremi odbranu, a Senat moći pravilno da razmotri činjenična, pravna i ustavna pitanja koja su u igri.“

Predstavnički dom američkog Kongresa prošle sedmice je izglasao opoziv tada odlazećeg predsednika Donalda Trampa, te je Tramp prvi predsednik u istoriji Amerike koji je opozvan dva puta u Predstavničkom domu i jedini koji će se suočiti sa suđenjem nakon što je napustio funkciju. Da bi Tramp bio opozvan i u Senatu, potrebna je dvotrećinska većina, a presuda da je kriv zabranila bi mu da se ikada više kandiduje ili da radi u nekoj od federalnih službi.


Ivana Janković