Nova Trampova reklama, u kojoj se Bajden prikazuje kao neko ko je previše blago nastrojen prema Kini iz ličnih interesa, jasno stavlja do znanja da trenutni američki predsednik nastavlja kampanju u standardnom oštrom maniru, koji je karakterisao i njegovu prošlu kampanju za predsednika.

U jednominutnom videu koji je od 9. aprila, kada je postavljen na zvaničnom Trampovom YouTube kanalu, videlo preko 210 000 ljudi, centralna figura je Džozef Bajden. Kroz pažljivo odabrane scene, Bajden je predstavljen kao slab, previše prijateljski nastrojen prema Kini, kao neko ko tokom ,,krize u Americi, štiti kineska osećanja“, a sve to čini iz ličnih intersa i suprotno nacionalnim interesima SAD.

 

Ipak, dok je Tramp krajem februara hvalio kineske napore u borbi protiv virusa korona, Bajden je bio taj koji je isticao da Kina mora biti transparentnija po pitanju toga šta se tačno dešava s novim virusom. Takođe, podsetimo se i Trampovog tvita o trgovinskom sporazumu s Kinom ,,koji će približiti SAD i Kinu’’:

 

U jednom delu, reklama prikazuje Bajdena sa bivšim američkim ambasarodom u Kini i  guverenerom države Vašington, Gerijem Lokom (Gary Locke), stvarajući pogrešan utisak zbog njegove boje kože da je reč o jednom od kineskih zvaničnika. Iako je prošlog leta podržao Bajdena, Lok nije očekivao da će biti deo jedne predsedničke kampanje. Lok ovo vidi kao ,,rasni stereotip u svom najgorem obliku’’ ističući da će, iako je rođen u Sijetlu, uvek biti viđen kao stranac.

Ako se možda na trenutak učinilo da će se stvari popraviti kada su u pitanju odnosi sa Kinom, izgleda da američki predsednik ipak nije promenio suštinu svog pristupa. Podsetićemo, pre dve nedelje Kina je ponudila pomoć SAD u borbi protiv virusa i tada je Tramp u svom tvitu pokazao ,,veliko poštovanje’’ prema Kini i Si Đinpingu. Ipak, Tramp se sada vratio na prilično oštru retoriku koja zagovara ,,pokazivanje zuba” Kini, optužujući svoje protivnike za nedovoljno čvrst stav prema Pekingu, što je identična matrica kritika koju je koristio i prema tada aktuelnoj Obaminoj administraciji tokom kampanje 2016. godine.


Ivana Janković