Bela kuća juče je blokirala svedočenje Entonija Faučija pred Komitetom za odobravanje Predstavničkog doma, u kojem je trebalo objasniti mere preduzete u borbi protiv virusa korona.

Svedočenje Entonija Faučija, vrhovnog stručnjaka za infektivne bolesti SAD o odgovoru države na virus korona, bilo je zakazano za 6. maj. Nakon što je navedeni komitet Predstavničkog doma tražio prisustvo Faučija na saslušanju pred potkomitetom zaduženom za pitanja rada, zdravlja i ljudskih resursa i obrazovanja, Bela kuća izjavila je da bi njegovo svedočenje u jeku borbe Vlade protiv virusa bilo „kontraproduktivno“, kako prenosi Vašington post.

„Dok Trampova administracija nastavlja sa svojim sveobuhvatnim odgovorom na Kovid-19, uključujući i bezbedno ponovno otvaranje Amerike i rad na razvoju vakcine, kontraproduktivno je da se baš pojedinci uključeni u te napore stave na saslušanje pred Kongresom“, rekao je zamenik sekretara za štampu Bele kuće Džad Dir. Dodao je da će saslušanje biti omogućeno u prikladno vreme, u saradnji sa Kongresom.

Umesto toga, pred potkomitetom će se pojaviti Tomas Friden koji se tokom Obamine administracije nalazio na čelu Centra za kontrolu zaraza i prevencije, a nije isključena ni mogućnost pozivanja drugih svedoka. Za sada, svedočenje dr Faučija pred Komitetom za zdravlje obrazovanje rad i penzije Senata SAD ostaje zakazano za 12. maj, prenosi Si-En-En.

Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, vodeći je član tima Trampove administracije koji se bori protiv virusa korona. On je takođe ličnost koja uživa veliko poverenje javnog mnjenja. Istraživanje koje su sproveli Morning konsalt i Politiko (Morning Consult/Politico) pokazalo je da je 76 odsto ispitanika zadovoljno informacijama koje on pruža, dok je taj procenat u slučaju Trampa bio 45.  Tenzije između Trampa i Faučija bile su prisutne ranije, u prilikama kada je Fauči javno iznosio naučne informacije koje su protivrečile ranijim izjavama predsednika.

Fauči je po izbijanju krize redovno prisustvovao dnevnim konferencijama, na kojima je davao stručno mišljenje i informacije o virusu. Nasuprot Trampu koji je zagovarao brže ponovno otvaranje država i ekonomije, Fauči je upozoravao na mogućnost povratka virusa i bio pristalica opreznijeg pristupa u odgovoru na virus. Njihovo neslaganje kulminiralo je sumnjom da bi Fauči mogao da bude otpušten, ali je ubrzo Tramp porekao da je razmatrao tu mogućnost.

Pokušaj Predstavničkog doma da održi saslušanje dolazi u talasu generalno slabije nadzorne aktivnosti zakonodavstva nad Vladom. Prošlo je nekoliko sedmica otkako su zakonodavci mogli da, prilikom javnih saslušanja, postavljaju pitanja zvaničnicima iz administracije o politikama ili planovima potrošnje. U izjavi koja se nije odnosila na Faučijevo svedočenje, Roza Delauro i predsedavajuća Komiteta Nita Loui rekle su da „Kongres i američka javnost zaslužuju jasno viđenje pravca za odgovor na pandemiju virusa korona“.

Kako prenosi Vox, moguće je da ova odluka bude preokrenuta i da svedočenje ipak bude dozvoljeno, naročito ukoliko Kongres bude postavio dodatna pitanja u vezi sa ovom zabranom.


Mina Radončić