Ulazak u petu nedelju do izbora u novembru obeležavaju, pored priprema za sutrašnju prvu predsedničku debatu, i aktuelne optužbe u medijima na račun dvojice kandidata.

Njujork Tajms je u nedelju objavio članak sa informacijama o poreskim povraćajima Donalda Trampa u prethodne dve decenije. Kako navodi Njujork Tajms, Tramp je platio 750 dolara federalnog poreza na dohodak 2016. godine, kada je dobio predsednički mandat, a zatim isto toliko i naredne, prve godine u Beloj kući. U izveštaju se ističe da, osim toga, predsednik Tramp nije platio porez prethodnih 10 od 15 godina, uglavnom zbog prijavljivanja mnogo većih gubitaka u odnosu na prihode.

Takođe, članak se osvrće i na njegovu decenijsku borbu sa Poreskom upravom Sjedinjenih Država pod čijim je i nadzorom zbog pitanja opravdanosti 72,9 miliona dolara povraćaja poreza koji je zahtevao i, na kraju, dobio. Nepovoljna presuda u ovom slučaju mogla bi da ga košta više od 100 miliona dolara, navodi se u članku, koji se osvrće i na pritisak koji na njegove finansije stavlja predsednička kampanja, posebno kada se uzmu u obzir trenutna istraživanja javnog mnjenja i mogućnost gubitka reizbora.

Ove optužbe, međutim, Tramp je odbacio kao „potpuno lažne vesti“, govoreći u nedelju na konferenciji za medije u Beloj kući. Istakao je da nije u mogućnosti da govori o svojim poreskim davanjima upravo zbog nadzora Poreske uprave, ali da će nakon toga „sve izaći na videlo“. Ostavši pri tvrdnji da je čitava priča izmišljena, Tramp je dodao da je platio „mnogo“ novca u porezu, uključujući i porez na dohodak u saveznoj državi Njujork.

Istog dana, međutim, stiže kontraoptužba, i to sa tviter naloga Donalda Trampa Juniora. Naime, on je na svom nalogu objavio vest o tome da je na račun Hantera Bajdena, sina demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, ruska milijarderka uplatila iznos od 3,5 miliona dolara. „Gde su ’neustrašivi’ novinari sada kada postoji stvarna veza sa Rusijom?“, napisao je.

Tramp Junior je uz ovo pitanje postavio i vest Njujork Post-a od 23. septembra, u kojoj se prenosi da je od strane republikanskih senatora otkriveno da je Jelena Baturina, najbogatija Ruskinja i udovica bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, uplatila 3,5 miliona Bajdenovoj investitorskoj kompaniji. Izveštaj senatora, 87 strana dugačak, ukazuje na uplatu na račun ove  kompanije početkom 2014. godine, ističući postojanje „finansijske veze“, ali bez udubljivanja u okolnosti ovog transfera.

Iako se izveštaj republikanaca odnosi isključivo na sina Džoa Bajdena, nema sumnje da bi Trampova kampanja to mogla da iskoristi protiv svog glavnog rivala, posebno s obzirom na činjenicu da je kritike zbog popustljivosti prema Rusiji i ranije upućivala na Bajdenov račun. Takođe, podsećanje Trampa Juniora na ovo pitanje vrlo brzo nakon pomenutog članka Njujork Tajms-a samo nam nagoveštava da su oba kandidata rešena da ništa ne prepuste slučaju, te nas očekuje dinamičan period do izbora u novembru.


Ivana Milićević