Spikerka Predstavničkog doma SAD, Nensi Pelosi, tvrdi da, kada se govori o mešanju različitih država u američke izbore, pretnje koje dolaze ne treba poistovećivati. „Rusija se aktivno i bez prestanka meša u naše izbore. To su radili 2016, a rade i sada“, istakla je gostujući u nedelju na CNN.

Pelosi je ove tvrdnje iznela kao odgovor na izveštaj bezbednosnih službi od prethodne nedelje, koji je ukazao da postoji navodni ruski uticaj da se oslabi pozicija Džozefa Bajdena, dok su sa druge strane primetna nastojanja Kine i Irana da Donald Tramp u novembru izgubi u predsedničkoj trci.

Nešto ranije istog dana, Pelosi je za Fox News istakla kako – uprkos činjenici da ima dugogodišnje iskustvo kritikovanja Kine – izjednačavanje Kine i Rusije u ovom slučaju ne daje nikakav rezultat. Ona je naglasila da se ne može govoriti o stvarnom kineskom uticaju, bez obzira na istinitost tvrdnji u pogledu njihovih preferencija kada se radi o predsedničkim kandidatima.

Izjave predsedavajuće Predstavničkog doma prate liniju razdvajanja prisutnu u pređašnjim raspravama između Trampove administracije, koju u ovom slučaju personifikuje Vilijam Evanina, direktor Nacionalnog kontraobaveštajnog i bezbednosnog centra, i demokratskih političara.

Govoreći o stranom uticaju Evanina je napomenuo da sve tri države, Rusija, Kina i Iran, pokušavaju da se umešaju u ovogodišnje izbore, te predstavljaju „direktnu pretnju“ američkoj „fabrici demokratije“. U zajedničkom odgovoru na pomenutu izjavu, iza kog su stali spikerka Kongresa, vođa manjine u Senatu Čak Šumer, predsedavajući Obaveštajnog komiteta u Kongresu Adam Šif i potpredsednik Obaveštajnog komiteta u Senatu Mark Vorner, navodi se da tvrdnje Evanine „daju lažni osećaj jednakosti u pogledu akcija stranih suparnika, svrstavanjem tri države sa nejednakim namerama, motivacijama i sposobnostima u isti koš“.

Prethodnih dana takođe su se mogli čuti apeli demokrata da se skinu oznake tajnosti sa obaveštajnih dokumenata koji ukazuju na uticaj trećih država na američki izborni proces.

I drugi članovi Trampove administracije složili su se sa Evaninom. Tako je predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost, Robert O’Brajen, podvukao da postoji pretnja od izbornog uplitanja pomenutih država i stavio akcenat na značaj pitanja očuvanja slobodnih i fer izbora.


Nikola Lukić