Predsednička kampanja bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena tokom marta zaradila je značajno više novca u odnosu na kampanju aktuelnog predsednika Donalda Trampa. Bajdenova kampanja je od raznih donacija, manjih i većih, zaradila 46,7 miliona dolara dok je Tramp uspeo da prikupi 13,6 miliona dolara, piše Fajnenšal Tajms (Financial Times). Međutim, važno je napomenuti i to da je većinu novca Bajden zaradio u prve dve nedelje marta, po tvrdnjama tima koji vodi njegovu kampanju, oko 33 miliona dolara. Tako nešto pokazuje još jednu posledicu epidemije koronavirusa po kampanju s obzirom na to da je 13. marta proglašeno vanredno stanje i da su kampanje od tada usporile.

Ipak, po količini novca koju ima na raspolaganju kampanja Donalda Trampa je i dalje značajno ispred Bajdenove. Tramp ima na raspolaganju 98,5 miliona dolara, dok Bajden trenutno raspolaže sa 26,4. Ova prednost izražena je i kada se uporede partijske organizacije, Republikanski nacionalni komitet – 77,1 milion, spram 35,9 koliko u rukama ima Demokratski nacionalni komitet.

Što se tiče ovog meseca, Bajden je rekao da je tokom trodnevnog perioda kada je dobio podršku bivšeg predsednika Obame, a zatim i bivših rivala u trci Bernija Sandersa i Elizabet Voren zaradio više od 5 miliona dolara. To pokazuje da bi ujedinjavanje demokrata oko Bajdena moglo da popravi stanje na računu bivšeg potpredsednika u ovoj kampanji. Takođe, Bajden je u aprilu započeo i sa organizovanjem virtuelnih događaja za prikupljanje sredstava (eng. Fundraiser) gde su donatori imali priliku da preko video poziva razgovaraju sa Bajdenom ili nekim od njegovih savetnika i postave im različita pitanja. Očekuje se i da će Bajden imati i ovakve događaje sa nekim poznatim ličnostima. Bez obzira na sve ovo, neki donatori sa Vol Strita i dalje nisu sigurni u Bajdena, smatrajući ga isuviše tihim, kao da se krije, kako je rekao jedan od redovnih demokratskih donatora koji smatra da bi Bajden trebalo da objavi ime kandidata za potpredsedničko mesto i glavne poozicije u svom budućem kabinetu.

Ako se pogleda kampanja za Predstavnički dom i Senat, demokrate tu u ovom trenutku bolje stoje od republikanaca kada su u pitanju ključna mesta, kako piše Njujork Tajms (The New York Times). Demokratski kandidati za Senat u Mejnu, Koloradu, Arizoni, Kanzasu, Južnoj Karolini i Kentakiju, gde se demokrate nadaju mogućim dobicima, zaradili su više od svojih rivala, od kojih neki važe za vrlo uticajne u svojoj partiji, poput Miča Mekonela ili Lindzija Grejema.

Bez obzira na ove brojke, ne znači da će ovako ostati do izbora. Očekuje se da i Tramp počne sa organizovanjem virtuelnih donatorskih događaja, a tu je i prednost koju ima kao aktuelni predsednik (incumbent) koju takođe imaju i senatori. Takođe, treba imati u vidu da je Tramp trenutno zauzet borbom protiv epidemije virusa korona, koja ga možda onemogućava u organizovanju predizbornih aktivnosti, ali zato mu daje priliku da na dnevnim konferencijama za štampu kritikuje svoje demokratske protivnike i obrati se svojim biračima. To za sada deluje kao dobra zamena predizbornim okupljanjima, a kad se epidemija virusa završi, sigurno ćemo videti i agresivniju Trampovu kampanju.


Nikola Milinković