Nakon dva meseca suočavanja sa krizom prouzrokovanom pandemijom virusa korona, svih 50 američkih država počelo je sa postepenim obnavljanjem privredne i društvene aktivnosti unutar svojih granica. Ono što možemo uočiti već sada jeste da se planovi i programi otvaranja značajno razlikuju od države do države. Dok će one sa povoljnijom epidemiološkom situacijom imati nešto lagodniji pristup, prostori na kojima je još uvek aktivno žarište biće obazriviji.

Otvaranje država ne sledi smernice koje je jasno dala Bela kuća, a kojima je stavila do znanja da se države mogu otvarati tek kada opasnost ne bude velika. Tako na primer, države poput Teksasa i Minesote relaksiraju svoje mere, iako broj slučajeva u ovim državama raste. Istaknuti zdravstveni radnici još jednom su napomenuli da prebrzo otvaranje može prouzrokovati širenje virusa.

Nakon početnog talasa smrti u Konektikatu su zastave spuštene na pola koplja. Danas se one visoko uzdižu kako bi označile povratak države redovnim aktivnostima. Tako su restorani počeli sa radom, ali gosti mogu da sede isključivo u baštama. U saveznoj državi Kentaki, suvenirnice su se vratile na posao i otvorile vrata svojim kupcima. Širom Aljaske vode se pripreme za otvaranje restorana, barova i teretana, baš kao što je bilo pre početka pandemije. Guverner države Majk Danlivi (Mike Dunleavy) napomenuo je da će apsolutno sve biti otvoreno. Mere zaštite će važiti kako za zaposlene, tako i za goste.

Kako prenosi Njujork Tajms (New York Times), guverneri država se sve više suočavaju sa pritiskom koji im je nametnula trenutna situacija. Veliki procenat nezaposlenih je od jednom preplavio tržište SAD, pa se privrednici zalažu za što brže otvaranje Amerike. Takođe, uočen je trend da su otvaranju država skloniji delovi Amerike koji se nalaze na jugu, dok se zapad zemlje najobazrivije vraća redovnim aktivnostima.


Danilo Savić