Predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući proglasio je vanredno stanje u SAD zbog rapidnog širenja virusa korona (Kovid-19). Ova mera omogućila je da 50 milijardi dolara iz federalnog budžeta bude na raspolaganju za sprovođenje neophodnih mera u borbi protiv virusa. Predsednik Tramp je istakao da može da dođe do pogoršanja situacije, kao i da će narednih 8  nedelja biti kritično.

Uvođenje vanrednog stanja je usledilo dva dana nakon što je Tramp najavio ograničenje putovanja i blokirao ulazak u SAD iz većine država kontinentalne Evrope. Međutim, Tramp se suočava sa kritikama nekih stručnjaka zbog sporosti i neefikasnosti u reagovanju na krizu i ublažavanje pretnji od virusa korona. Podsetimo, u Sjedinjenim Državama je do sada obolelo oko 2300 osoba.

Predlog zakon o odgovoru na virusu korona je usvojen u Predstavničkom domu nešto posle ponoći, pri čemu su sve demokrate i većina republikanaca glasali za tu meru. Glasanje je usledilo nakon dva dana intenzivnih pregovora lidera demokrata i sekretara za finansije Stiva Mnučina (Steve Mnuchin). Posle usvajanja u Predstavničkom domu, predlog je upućen Senatu, a glasanje će se održati u  ponedeljak.

Donald Tramp je i putem svog tviter naloga podržao ovaj Zakon i naglasio da njegova sadržina prati preporuke koje je on izneo o besplatnim testovima na koronavirus i plaćenom odsustvu radnika sa posla. Ovom prilikom je pozvao i sve Republikance i Demokrate da glasaju „DA“.

Hoće li se Tramp testirati?

Ovih dana se nametalo pitanje da li će se američki predsednik testirati na virus korona. Tramp je prilikom posete predsednika Brazila Žaira Bolsonara bio u kontaktu sa direktorom za komunikacije predsednika Brazila, Fabiom Vajngartenom, koji je pozitivno testiran na Kovid-19. Pored njega, iz Ambasade Brazila u SAD je potvrđeno da je i otpravnik poslova ambasador Nestor Forster zaražen virusom korona. Predsednik Brazila je takođe testiran, ali je rezultat njegovog testa bio negativan.

Donald Tramp je na kraju promenio svoj prvobitni stav da se ne testira na virus korona. Objavio je da se testirao, ali rezultati još uvek nisu poznati. U narednim danima nam ostaje da pratimo kako će se razvijati situacija sa Kovid-19 u SAD i kakav će uticaj ova tema imati na dalji tok izbora.


Aleksandra Baklaja