Za razliku od ostalih saveznih država koje su otkazale predizborne aktivnosti koje je trebalo da se održe tokom aprila i maja, u Viskonsinu se ove aktivnosti ipak neće otkazivati. U utorak, 7. aprila biće održani unutarstranački izbori, a kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske partije Berni Sanders uputio je 1. aprila apel da se ovi izbori odlože. Trenutno vodeći kandidat iste partije Džozef Bajden se još uvek nije oglasio po pitanju odlaganja izbornih aktivnosti.

Prema istraživanju javnog mnjenja, Bajden je u Viskonsinu u prednosti u odnosu na Sandersa. Iako je u ovoj saveznoj državi 2016. godine Berni Sanders imao dosta uspeha protiv tadašnje protivkandidatkinje bHilari Klinton, deluje da u male šanse da ponovi takav rezultat i za nekoliko dana u sučeljavanju koje se očekuje sa Bajdenom. Naime, iako je do skoro Sanders imao značajnu podršku u ovoj državi, podrška Bajdenu je porasla, posebno nakon njegovih ubedljivih pobeda tokom marta. Postoje pretpostavke i da je moguće da, ukoliko Bajden porazi Sandersa na unutarstranačkim izborima zakazanim za 7. april, vermontski senator napusti trku za predsedničku nominaciju u okviru Demokratske stranke, ali je on faktički najavio ostanak u istoj (barem) do juna.

Međutim teško je s preciznošću predvideti na koji način će podrška u ovoj saveznoj državi biti raspodeljena. S obzirom na postojeće širenje pandemije i moguće ugrožavanje ljudske bezbednosti organizovanjem ovakve aktivnosti, pitanje je koliko će ljudi ispratiti događaj planiran za 7. april. Mnogi studentni više nisu u svojim kampusima i pitanje je da li će učestvovati u glasanju, a podsetimo da su 2016. godine oni bili izuzetno važna podrška Berniju Sandersu u pobedi nad Hilari Klinton. Isto tako u odnosu na Bajdena, Sanders uživa znatno veću podršku među mladima. S druge strane važno je pomenuti da je u dosadašnjoj trci za nominaciju Bajden pobedio Sandersa u šest država u kojima je on trijumfovao tokom 2016. godine.

Usled širenja virusa, proteklih dana je bilo brojnih apela građana da se glasanje u Viskonsinu vrši poštom ili da se aktivnost odloži za neki drugi period, međutim, odluka o odlaganju je izostala. Zanimljiv je podatak da 51% građana smatra da ipak treba održati izbore, a procenat glasača Demokratske stranke koji dele ovo mišljenje je još veći i iznosi ukupno 55%. Dolazeća trka 7. aprila biće prilika i da vidimo kako će trenutno stanje usled pandemije uticati na raspodelu podrške birača dvojici kandidata demokrata.


Miljana Jovanović