Otkako je njegovo osoblje prošle nedelje najavilo da se razmatra mogućnost izlaska iz predsedničke trke, Berni Sanders još nije doneo konačnu odluku. Sa druge strane, čini se da svojim potezima nagoveštava ostanak u trci za predsedničku nominaciju u mesecima koji slede.

Uprkos skoro nepremostivom vođstvu u broju delegata od strane Džozefa Bajdena, iz Sandersovog tima su stigle informacije da on planira da učestvuje u aprilskoj debati, ako nje uopšte i bude. Oni su protekle nedelje objavili pozive za organizovanje volontera u Njujorku i Pensilvaniji, gde je planirano održavanje preliminarnih izbora tek u junu. Takođe, iz njegovih redova smo prethodnih dana mogli da čujemo glasnije zalaganje za zaštitu zaposlenih u Njujorku usled pandemije virusa korona, što je svakako znak da se kandidat leve struje unutar Demokratske partije neće tako lako predati. Sanders, koji nije emitovao oglase ili prikupljao sredstva nakon teškog poraza na preliminarnim izborima 17. marta, još uvek bi mogao da okrene stvari u svoju korist. Jedno je sasvim sigurno: on se ne ponaša kao kandidat koji je odustao od trke. Prvi put od kada je izgubio u Arizoni, Floridi i Ilinoisu, krenuo je ponovo da daje intervjue za različite televizijske stanice.U proteklih deset dana, Sanders je, prema rečima ljudi iz njegovog tima, organizovao šest virtuelnih događaja fokusiranih na koronavirus, koji su dobili nekoliko miliona pregleda.

Neki od Sandersovih pomoćnika i saveznika tvrde da bi mogao pobediti uprkos procenama koje mu ne idu u prilog, i da je u stanju da nametne svoje ideje zalažuću se za progresivnu politiku, posebno tokom trenutne pandemije. Ovi potezi i način razmišljanja su frustrirajući za neke umerene demokrate i Bajdenove saveznike, koji se plaše da bi se mogao ponoviti scenario iz 2016. godine, kada je Sanders kasno napustio predsedničku kampanju. Mnogi stranački lideri veruju da je to odlaganje neminovnog dodatno slomilo već podeljene demokrate i otežalo Hillari Klinton da pobedi Donalda Trampa. I sam Bajden očigledno priželjkuje da Sanders ode. Upitan na brifingu za novinare u sredu da li bi učestvovao u aprilskoj debati sa Sandersom, Bajden je rekao da je fokusiran na krizu koju je izazvala pandemija virusa korona. „Mislim da smo imali dovoljno rasprava“, rekao je Biden.

Kalendar predstojećih preliminarnih izbora, koji je iznenada postao previše zbijen zbog pomenute pandemije, nudi neki podsticaj za nastavak. Čak iako Sanders ima male šanse da značajno promeni mišljenje većine glasača i sustigne Bajdena u broju delegata, odlaganje brojnih preliminarnih izbora moglo bi ga matematički „držati na površini“ mesecima. Bajden ne može da sakupi delegate koji su mu potrebni da bi se izborio za demokratsku nominaciju pre 2. juna, kada je predviđeno da se održi veliki broj odloženih preliminarnih izbora. Po broju delegata i po značaju koji sada ima, ovaj datum može da parira „Super utorku“. Savezne države Ohajo, Konektikat, Indijana, Merilend, Delaver i Roud Ajland odložili su svoje izbore do 2. juna, a Pensilvanija je na putu da to isto učini. Kentaki je odložio svoj za 23. jun.

Premda Sanders ima 300 delegata manje prikupljenih od Bajdena (1195 prema 892), pandemija koja predstavlja najveći izazov Trampovoj administraciji u njegovom četvorogodišnjem mandatu i koja je prouzrokovala odlaganje velikog broja preliminarnih izbora za jun, ostavlja senatoru iz Vermonta prostor da nametne teme sa svoje progresivne agende, koja je u vreme krize više nego ikad privlačna velikom broju Amerikanaca, suočenim sa masovnim otpuštanjima i gubitkom svojih poslova. Ostaje nam da vidimo da li će Berni Sanders iskoristiti ovaj splet okolnosti da napravi istorijski preokret ili će još jednom prekasno napustiti predsedničku trku i tako uticati na jedinstvo demokrata i krajnji rezultat na novembarskim izborima protiv Donalda Trampa.


Ivan Životić