Aktuelni potpredsednik SAD Majk Pens i demokratska kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris, suočili su se na debati koja je organizovana juče u Solt Lejk Sitiju, u državi Juta.

Kako prenosi Rojters, potpredsedničke kandidate razdvajala su dva zida, širine 3,6 metara od providnog pleksiglasa, u pokušaju da se smanji rizik od prenosa virusa korona.

Politički teška, ali relativno mirna rasprava, bila je u potpunosti drugačija od prošlonedeljne, haotične predsedničke debate između predsednika Donalda Trampa i demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena, koju su obeležile lične uvrede i neprestano prekidanje i upadanje sagovorniku u reč.

Potpredsednički kandidati suočili su se u auditorijumu, u kojem je svaki gost, koji je odbio da nosi masku na licu, bio zamoljen da napusti salu, što je prilično izuzetna situacija za jedinu potpredsedničku debatu u okviru kampanje za izbore 2020, preneo je Glas Amerike.

Neke od tema debate bile su virus korona, vakcina, rasna pitanja, kao i prošlomesečni izveštaj Njujork Tajmsa.

Na samom početku debate, američka senatorka u Kaliforniji i bivši državni tužilac osudila je način na koji se Trampova administracija suočila sa pandemijom virusa korona, u kojoj je stradalo više od 210 hiljada Amerikanaca, te uništena ekonomija. „Američki narod je svedočio najvećem neuspehu bilo koje predsedničke administracije u istoriji naše zemlje“, rekla je Haris.

Ubrzo je usledio odgovor Pensa koji rukovodi predsednikovom radnom grupom za koronavirus. Aktuelni potpredsednik je za pandemiju optužio Kinu, te promovisao napore američke administracije u borbi protiv virusa korona, uključujući Trampovu odluku krajem januara da ograniči putovanja iz Kine, inače epicentra pandemije.

„Želim da američki narod zna da je predsednik Donald Tramp od prvog dana zdravlje Amerikanaca stavio na prvo mesto“, rekao je Pens i dodao da je Kina kriva za virus korona, te da predsednik Tramp „nije srećan zbog toga“.

Dvoje kandidata sukobilo se i oko poreza, konkretno Trampovog odbijanja da objavi svoje poreske prijave četiri godine pošto je obećao više puta da će to učiniti.

Naime, Njujork Tajms je prošlog meseca objavio da predsednik nije platio porez na dohodak u 10 od poslednjih 15 godina i da ima dug od više stotina miliona dolara. Pozivajući se na podatke o prijavi poreza, Njujork Tajms takođe tvrdi da je američki predsednik i 2016. i 2017. platio savezni porez na dohodak u iznosu od samo 750 američkih dolara.

„Kada sam prvi put čula za to, rekla sam: ’Mislite 750.000 dolara?’“, istakla je Haris, pozivajući se na istragu Tajmsa. „A bilo je kao, ‘Ne – 750 dolara.’“, nastavila je i dodala da bi „bilo dobro znati kome predsednik duguje novac”.

Pens je pokušao da se suprotstavi njenim napadima pa je prebacio fokus na ekonomiju i poresku politiku. On je branio Trampa kao biznismena koji otvara nova radna mesta i koji je više nego pošteno platio porez, te preusmerio razgovor na Bajdena. „Od prvog dana, Džo Bajden će vam podići porez“, istakao je Pens.

Haris je pak odgovorila da je Bajden obećao da neće podići porez nikome ko zarađuje manje od 400.000 američkih dolara godišnje. S druge strane, Pens je takođe trvdio da će Bajden prihvatiti „Grin Nju Dil“, masovni ekološki predlog iza kojeg stoje liberalne demokrate. Bajden je, međutim, odbacio te tvrdnje.

Upitana o potencijalnoj vakcini, Haris je rekla da će verovati samo zdravstvenim stručnjacima, a ne Trampu koji je u prošlosti promovisao nedokazane tretmane. „Ako nam lekari kažu da treba da primimo vakcinu, ja ću biti prva u redu, apsolutno“, rekla je i dodala da „ako nam Donald Tramp kaže da je uzmemo, neću je uzeti“.

Bivši guverner Indijane uzvratio je optužujući Haris da podriva poverenje javnosti u vakcine. „Mislim da je to nesavesno“, odgovorio je. „Prestanete da se igrate politike sa ljudskim životima“, poručio je potpredsednik SAD.

Ono što je doprinelo težini rasprave potpredsedničkih kandidata jesu godine i zdravstveno stanje Trampa i Bajdena, jer su Pens (61) i Haris (55) pokušavali da pokažu da su sposobni da preuzmu funkciju predsednika ako to bude neophodno.

Imajući u vidu da se 74-godišnji predsednik SAD Donald Tramp trenutno oporavlja od virusa korona, a da bi 77-godišnji Džo Bajden, iako nije zaražen, bio najstariji predsednik ukoliko pobedi u novembru, pitanje da li su Pens ili Haris spremni da preuzmu dužnosti predsednika pre isteka sledećeg mandata od izuzetne je važnosti za glasače.

Ipak, čini se da iako je na momente bilo žustrih rasprava, debata neće u velikoj meri uticati na promenu dinamike u trci za predsednika, u kojoj prema svim anketama vodi Bajden, pošto su oba potpredsednička kandidata izbegavala određena pitanja moderatorke Suzane Pejdž, šefice USA Today-a u Vašingtonu.

Ovaj susret obeležila je rečenica Kamale Haris „Potpredsedniče Pens, ja pričam“, u trenutku kada je potpredsednik prekinuo dok je govorila o pandemiji virusa korona, kao i činjenica da je senatorka ušla u istoriju kao prva Afroamerikanka učesnica potpredsedničke debate.

Izbori su za manje od četiri nedelje, a više od 4 miliona Amerikanaca već je glasalo. Druga predsednička debata Donalda Trampa i Džozefa Bajdena trebalo bi da se održi 15. oktobra u Majamiju, a prema najavama organizatora biće virtuelna.

Ipak, odluku da se predsednički kandidati suoče sa odvojenih i udaljenih lokacija kako bi se zaštitilo „zdravlje i bezbednost svih koji učestvuju u debati“, oštro je osudio Tramp koji je poručio da nema nameru da učestvuje u takvoj debati, preneo je BBC.


Ivana Vulović