Predsednička trka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavljena je ovog vikenda na demokratskom kokusu u Nevadi i republikanskim prelimiranim izborima u Južnoj Karolini. Iako rezultati nisu previše odstupali od februarskih prognoza, doneli su značajne promene.

Svakako je najsnažniji utisak ostavilo odustajanje Džeba Buša (Jeb Bush) iz trke za republikansku nominaciju. Džeb Buš je uoči nominacija važio za jednog od favorita, ne samo za republikanskog kandidata, već i za četrdeset i petog predsednika SAD. A kako i ne bi? Sin četrdesti i prvog i brat četrdeset i trećeg predsednika SAD, guverner Floride u dva navrata i čovek koji je od isticanja kandidature uspeo da „fandrejzuje“ preko 150 miliona američkih dolara. Primera radi, gotovo koliko Ted Kruz (Ted Cruz) i Marko Rubio (Marco Rubio) zajedno.

Drugi utisak je povratak Marka Rubija nakon razočaravajućeg nastupa na republikanskoj debati i neočekivano lošeg rezultata u Nju Hempširu (New Hampshire). Brojni analitičari očekuju okupljanje republikanskog establišmenta i „umerenih“ republikanaca oko Rubija u cilju sprečavanja nominacije Donalda Trampa (Donald Trump).

Kokus u Nevadi je, očekivano, doneo pobedu Hilari Klinton, ali sa, neočekivano, malom razlikom. Hilari Klinton (Hillary Clinton) je osvojila 52,7% glasova, dok je Berni Sanders (Bernie Sanders) dobio 47,2%. Pobeda Hilari Klinton jeste značajna i pruža joj snažnu uvertiru za demorkatske preliminarne izbore u Južnoj Karolini na kojima bi, prema svim anketama i očekivanjima, trebalo da odnese glatku pobedu.
Međutim, kokus u Nevadi je pokazao i u kojoj meri demokratsko biračko telo postaje polarizovano. Naime, gotovo svi južni okruzi u Nevadi glasali su za Klintonovu, dok su severni pružili podršku Sandersu.

Situacija je slična i federalnom nivou. Gotovo sva istraživanja javnog mnjenja prikazuju opadanje podrške kod Hilari Klinton i rast kod Bernija Sandersa. Šta više, jedno od istraživanja koje je sproveo Foks njuz (FOX News) pokazalo je da Berni Sanders ima 3% veću podršku među demokratskim biračima. Ipak, zbir svih februarskih istraživanja prikazuje da Hilari Klinton još uvek ima prednost od 5,6%.

Nakon preliminarskih izbora u Južnoj Karolini, trka za republikansku nominaciju postaje još zanimljivija. Pobedu je odneo Donald Tramp sa 32,5% glasova, ispred Marka  Rubija sa 23,5%, Teda Kruza sa 23,3%, Džeba Buša sa 7,8%, Džona Kejsika (John Kasich) sa 7,6% i Bena Karson (Ben Carson) sa 7,2%.

Zahvaljujući sistemu glasanja na preliminarnim izborima Južnoj Karolini svih 44 delegata osvojio je Donald Tramp i time značajno uvećao prednost pred republikanski kokus u Nevadi. Odustajanjem Džeba Buša, u trci za nominaciju republikanaca ostalo je pet kandidata. Međutim, sa velikom izvešnoću može se reći da samo trojica zasta i imaju šanse: Tramp, Kruz i Rubio. Zašto? Kejsik, koji je umereni konzervativac, ne može puno očekivati od „SuperUtorka“ i država kao što su Alabama, Džordžija, Oklahoma, Tenesi ili Teksas. Slično je i sa Karsonom, za koga tek u proseku 6,6% republikanaca veruje da će dobiti nominaciju.

„SuperUtorak“ od suštinske je važnosti i za Kruza i Rubija. Ukoliko Kruz, kao kandidat koji je svojim stavovima blizu „Pokreta čajanka“ (Tea-party movement), ne ostvari vanredno dobre rezultate, njegove šanse za nominaciju ostaju samo teoretske. Takođe, ukoliko Rubio, kao znatno umereniji konzervativac, ne ostvari iole prihvatljive rezultate, za dobra ostvarenja u među „umerenijim“ konzervativcima u Ilinoisu, Konektikatu ili Njujorku biće kasno. Jedini korisnik ovako raspolućenog biračkog tela je Donald Tramp koji prema svim istraživanjima i dalje ima podršku više od 30% republikanaca.

Pre „SuperUtorka“ održavaju se republikanski kokus u Nevadi 23. februara i demokratski preliminarni izbori u Južnoj Karolini 27. februara. Nakon toga kandidati se kandidati okreću „SuperUtorku“, svakako najznačajnijem danu nominacija.