Promocija portala „Američki izbori 2016“

Povodom osnivanja portala „Američki izbori 2016“ održana je promocija u Medija centru u Beogradu. Pokretač portala je Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, a uz podršku ambasade  Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Balkanskog fonda za demokratiju.

Prisutnima se obratio Milan Krstić, član upravljačkog odbora projekta, naglasivši da je ovaj portal jedinstven po tome što na jednom mestu nudi raznovrstan sadržaj u vezi sa američkim izborima na srpskom jeziku.

„Ovaj sajt predstavlja centralnu nit koja povezuje sve aktivnosti na našem desetomesečnom projektu praćenja izbora za predsednika SAD 2016. godine. Na  samom sajtu moći ćete da se informišete i o drugim projektnim aktivnostima, kao što su okrugli stolovi, predavanja, letnja škola i konačno, kao centralni događaj, Deseti regionalni seminar politikologa, koji će se baviti upravo predsedničkim izborima u SAD 2016. godine“, izjavio je Krstić.

„Projekat predstavlja kontinuitet dugogodišnjeg istraživanja politike Sjedinjenih Američkih Država na Fakultetu političkih nauka. U prvom planu je društeni značaj koji ovi izbori imaju u međunarodnim odnosima“, objasnio je prof. dr Dragan R. Simić, dekan Fakulteta političkih nauka. On je kazao da interes većine zemalja za ovu temu datira još od dvadesetog veka, koji je međunarodnim odnosima obeležila upravo Amerika. Dekan je istakao da je spoljnopolitički kontekst prostor gde američki izbori dobijaju još veću težinu. „Centralna arena međunarodnih odnosa se sa zemalja Zapadne Evrope pomerila ka zemljama Istočne Azije, gde se odvijaju borbe ekonomskih interesa. Kada je u pitanju bavljenje ovakvim temama, naš Fakultet ne zaostaje za drugim akademskim institucijama u svetu“, ocenio je Simić.

Stevan Nedeljković, direktor Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) je naveo da je praćenje američkih predsedničkih izbora u Srbiji 2008. godine bio pionirski projekat CDDRI i Centra za studije SAD na Fakultetu političkih nauka. On je podsetio da su ova dva centra i 2012. godine organizovani veliku konferenciju na ovu temu, kao i ceremoniju praćenja izborne večeri, ali da je ove godine lestvica podignuta na jedan viši nivo, o čemu svedoči osnivanje portala „Američki izbori 2016“. „Mi smo nastojali da sajt isprati aktuelna dešvanja ali i da pruži istorijski i institucionalni aspekt izbora. Nadamo se da će ovaj portal biti koristan pre svega novinarima koji će tu pronalaziti važne informacije o izborima u Americi, s obzirom na to da su se do sada većinom informisali na američkim sajtovima“, naglasio je Nedeljković.