Preliminarni izbori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) otpočeli su demokratskim i republikanskim kokusima u Ajovi (Iowa), održanim 1. februara 2016. godine. Najveća izborna trka današnjice dobila je dodatno ubrzanje, a prvi rezultati upućuju da će, uprkos ranijim predviđanjima, biti duga i neizvesna.

Pobedu među republikancima odneo je Ted Kruz (Ted Cruz) ispred Donalda Trampa (Donald Trump) i Marka Rubija (Marco Rubio), dok je kod demokrata Hilari Klinton (Hillary Clinton) bila za nijansu uspešnija od Bernija Sandersa (Bernie Sanders).

Ipak, čini se da je pobeda u oba slučaja prejaka reč. Ajova je pokazala će republikanska trka biti znatno više od okršaja Trampa i Kruza, kao i da se, prema rečima Džejmsa Homena (James Hohmann) političkog korespondenta Vašington post-a (The Washington Post), kod demokrata „…priprema maraton, a ne krunisanje“.
Ukoliko govorimo o pobednicima i gubitnicima, sigurno je da najviše razloga za osmeh na licu imaju Sanders i Rubio, dok su Klinton i Tramp prošli znatno ispod očekivanja, ali i prognoza. Zanimljivo je da Rend Pol (Rand Paul), Džeb Buš (Jeb Bush), Karli Fiorina (Carly Fiorina), Džon Kasik (John Kasich), Kris Kristi (Chris Christie) i Rik Santorum (Rick Santorum) nisu bili u prva tri kandidata republikanaca ni u jednom od 99 okruga kokusa u Ajovi.

Iz trke za nominaciju su se danas definitivno povukli nekadašnji guverner Arkanzasa Majk Hakabi (Mike Huckabee) kod r02epublikanaca i bivši guverner Merilenda Martina O’Malej (Martin O’Malley) kod demokrata. Time je demokratska trka za nominaciju i formalno „spala na dva slova“, Klinton vs. Sanders.

Naredni je Nju Hempšir (New Hampshire), gde bi sve osim ubedljive pobede Trampa i Sandersa predstavljalo iznenađenje. Najnovija istraživanja daju Sandersu 18% prednosti u Nju Hempširu, a Trampu više od 20%. Ipak, izbori u Ajovi su pokazali da nas u trci za nominaciju čekaju i brojna iznenađenja.

CDDRI će zajedno sa partnerima aktivno učestvovati u praćenju preliminarnih i predsedničkih izbora u SAD. Do kraja meseca će u funkciji biti specijalizovani web portal sa svim relevantnim informacijama, detaljnim analizama i blogom na kome će svoje komentare ostavljati mladi stručnjaci iz više od dvadeset država. Takođe, predviđeno je organizovanje brojnih panela, tribina, rasprava i okruglih stolova, zaključno sa Regionalnim seminarom politikologa i organizovanim praćenjem izborne noći.