Preliminarni izbori u SAD-Nevada 24.02.2016.

Ponovo Tramp

Povlačenje Džeba Buša iz trke za nominaciju Republikanske stranke nije pomoglo konsolidaciji kandidata establišmenta u trci da ugroze Donalda Trampa na kokusu u Nevadi. Danima unazad, Tramp je slovio za velikog favorita u ovoj državi na Zapadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i sva istraživanja javnog mnjenja su pokazivala da će verovatno pobediti sa dvostrukom razlikom.

To se i dogodilo u utorak uveče po pacifičkom vremenu, gde je prema konačnim rezultatima Tramp osvojio 45,9% glasova.. Daleko iza njega su rame uz rame Marko Rubio i Ted Kruz sa 23,9% i 21,4% glasova. Karson i Kejsik sa tek osvojenih 4,8% i 3,6% glasova izgledali su kao statisti u ovoj trci.

Visoka izlaznost je stvarala gužvu na mestima kokusa, te su prvi rezultati izašli sa malim zakašnjenjem tek oko 9:15. Primećene su i određene nepravilnosti u vidu duplog glasanja, ali i nezadovoljstvo što su određeni birači na mesta kokusa dolazili u majicama koje jasno oslikavaju koga od kandidata za republikansku nominaciju podržavaju.

Ovakav ishod je mogao i da se nasluti dan pre kokusa. Uprkos tome što su Rubio i Kruz pojačali svoju kampanju, a Rubio prema svim procenama potrošio ubedljivo najviše novca, Tramp je na svojim mitinzima privlačio najviše ljudi. Glasači iz Nevade su po navodima istraživanja izjavljivali da su duboko razočarani političkim establišmentom i federalnom vladom u Vašingtonu. Trampovi radikalni stavovi o imigraciji su u velikoj meri rezonovali sa stanovnicima Nevade, koji se protive prevelikom talasu emigracije iz centralne Amerike, pre svega Meksika. Marko Rubio, okuražen dobrim rezultatima iz Južne Karoline, snažno se angažovao prethodnih dana u Nevadi, posebno u dobro organizovanoj Mormonskoj zajednici, a u dobroj meri je pomoglo i to što je jedan deo svog života proveo u ovoj državi. Ted Kruz je sa druge strane svoje snage usmerio ka evangelistima i to ne sasvim uspešno jer mu je dobar deo glasova „pokupio“ Tramp.

Uprkos tome što Nevada ne nosi veliki broj delegata za republikansku nominaciju i što se delegati raspodeljuju proporcionalno osvojenim glasovima, ovo je Trampu nakon Nju Hempšira i Južne Karoline treća pobeda u nizu i pomaže mu da konsoliduje svoju kampanju pred Super Utorak, 1. marta. Ova pobeda, takođe ima psihološki značaj, zbog toga što je Tramp pobedio sa ubedljivom razlikom u trenucima kada je broj kandidata počeo da se smanjuje. Od kandidata koji je glasio za autsajdera i nekoga ko po rečima brojih analitičara i poznavalaca političkog sistema nema šansi da dođe do republikanske nominacije za predsednika, sada slovi za glavnog favorita.

Pitanje je da čak i u slučaju da se broj kandidata smanji na 2-3, što ne bi trebalo da se dogodi dok se ne završi glasanje za „Super Utorak“, možemo očekivati ono što veliki broj Republikanaca priželjkuje, a to je da se republikanski glasači okupe oko jednog kandidata establišmenta koji će moći da se suprotstavi Trampu. Sada su sve oči uprte u Marka Rubija i njegovu političku mašineriju, i nadu da će ostvariti dobre rezultate u trinaest država u kojima će se glasati, a koje nose 731. delegata i od kojih se većina raspodeljuje proporcionalno. Od toga samo Teksas, odakle je Ted Kruz, nosi 155 delegata. Za nominaciju Republikanske stranke za predsednika, potrebno je 1237 delegata Republikanske nacionalne konvencije.

U subotu nas očekuju demokratski preliminarni izbori u Južnoj Karolini, gde Hilari Klinton važi za velikog favorita. Utorak nakon toga će biti poslastica, jer ćemo pratiti izbore u trinaest država.