Unutarstranački izbori demokrata u državi Njujork biće organizovani sledećeg meseca kako je i bilo planirano, odlučila je sudija Okružnog suda Sjedinjenih Američkih Država Analisa Tores (Analisa Torres). Kako prenosi Dejli njuz (Daily News), Tores je „vratila“ izbore u državi Njujork, presudivši da je odluka države da otkaže izbore usled straha od širenja virusa korona, neustavno „lišila“ milione Njujorčana njihovog „prava glasa“.

Donošenju ovakve odluke prethodila je tužba protiv njujorške izborne komisije, koju su podneli bivši demokratski kandidat i trenutni saradnik Si-En-Ena (CNN) Endru Jang (Andrew Yang), kao i nekolicina Njujorčana, koji su se nadali da će biti njegovi delegati na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji.

Tužba je usledila nakon što je njujorška izborna komisija prošle nedelje otkazala primarne izbore i odlučila da eliminiše sve predsedničke kandidate koji su suspendovali svoje izborne kampanje, osim bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden), čije je ime ostalo jedino na demokratskom glasačkom listiću. Jang je u tužbi naveo da, iako je Bajden već pretpostavljeni predsednički kandidat Demokratske stranke, otkazivanje izbora od strane njujorške izborne komisije predstavlja opasan presedan i isključuje senatora Bernija Sandersa (Bernie Sanders) i druge neuspele kandidate iz trke u osvajanju delegata, te mogućnosti njihovog potencijanog uticaja na stranačku platformu za izbore.

Sudija Tores smatra da je njujorška izborna komisija oduzela demokratskim glasačima Njujorka ono što je ona opisala kao ustavno pravo da izaberu one delegate koji će predstavljati njihova stanovišta na partijskoj konvenciji ovog leta. U njenom obrazoženju se navodi da će „oni biti lišeni prava da glasaju za kvalifikovanog kandidata i političke stavove koje on izražava“. Pored vraćanja preliminarnih izbora koji su već biti odloženi za 23. jun, njujorška izborna komisija mora vratiti Sandersa, Janga i osam drugih neuspelih kandidata na demokratski glasački listić.  Portparol izborne komisije Džon Konklin (John Conklin) rekao je da su advokati kasno u utorak veče razmotrili odluku sudije Tores i sugerisali da će se možda žaliti višem sudu, te je sledećeg dana država Njujork podnela žalbu.

Demokratski guverner Njujorka Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) odložio je izbore, prvobitno predviđene za 28. april, zbog zabrinutosti za javno zdravlje građana usled brzog širenja virusa korona, koji je ubio skoro 20. 000 Njujorčana. Tores je u svojoj odluci obrazložila da briga o javnom zdravlju nije bez opravdanja, ali da ona nije važnija od ustavnom garantovanog prava na glasanje. Povrh toga, sudija Tores je dodala da su mere predostrožnosti na izborima već preduzete, uključujući socijalno distanciranje, kao i poštovanje izvršne naredbe guvernera Kuoma, koja dozvoljava svakom biraču u državi da zahteva glasanje poštom.

U aprilu, država Njujork je postala prva država koja je otkazala primarne izbore usled pandemije virusa korona.


Ivana Vulović