Predsednik Donald Tramp potpisao je u nedelju uveče Zakon kojim se predviđa paket pomoći pogođenima pandemijom virusa korona i budžet vlade u ukupnoj vrednosti od 2,3 hiljade milijardi dolara.

Iako je Zakon rezultat dogovora lidera obe partije u Kongresu i Sekretara za finansije, republikanca Stivena Mnučina (Steven Mnuchin), usvojen sa 359 glasova „za“ u Predstavničkom domu i 92 u Senatu, Tramp se danima protivio njegovom potpisivanju, zahtevavši izbacivanje strane pomoći iz paketa, te povećanje iznosa pomoći građanima na 2000 dolara.

Zahtev za većim iznosom uputio je na svom Tviter nalogu uz opasku „Ne zaboravite, to je krivica Kine!“, kao i u obraćanju u kome je predložen paket pomoći nazvao „sramotnim“.

Ovakav stav predsednika naišao je na brojne kritike, između ostalog i republikaca koji su, kako privatno, tako i javno pokušavali da utiču na predsednika da promeni svoj stav o Zakonu i odobri preko potrebna sredstva.

„Razumem da želi da bude upamćen po zalaganju za veći iznos pomoći, ali postoji opasnost da će ostati upamćen po haosu i siromaštvu i pogrešnom potezu ako dozvoli da ovo istekne“, izjavio je republikanski senator Pet Tumi (Pat Toomey) za Fox News Sunday.

Senator Berni Sanders (Bernie Sanders) je za ABC News izjavio je da je ovo što predsednik Tramp trenutno radi „neverovatno okrutno“: iako je usled ozbiljne ekonomske krize „potrebno obezbediti  po 2000 dolara za sve radnike u zemlji, i po 500 dolara za njihovu decu – ne može se igrati sa Zakonom“.

Međutim, predsednik Tramp je u nedelju uveče na potpisivanje ipak pristao, time izbegavši gašenje rada vlade, do koga bi usled isteka sredstava došlo u ponedeljak u ponoć. Zakonom je predviđeno izdvajanje 1,4 hiljade milijardi dolara kojim će se rad vlade finansirati do septembra 2021. godine. Ipak, Tramp je istakao da će, iako Kongres na to ne mora pristati, on insistirati na smanjenju trošenja kada je reč o određenim delovima Zakona.

„Potpisaću zakon i paket pomoći uz snažnu poruku koja Kongresu jasno stavlja do znanja da stavke kojima se novac rasipa treba da budu uklonjene. Poslaću Kongresu korigovanu verziju, stavku po stavku, uz formalni zahtev Kongresu za poništenje, insistirajući na tome da se određena sredstva izbace iz Zakona“, poručio je u nedelju uveče.

U zahtevu za povećanje iznosa pomoći, predsednika Trampa podržaće demokrate u Predsedničkom domu i Senatu. „Sada predsednik mora pozvati republikance u Kongresu da okončaju opstrukciju  i pridruže se njemu i demokratama u podršci posebnom zakonu za povećanje direktne pomoći na 2000 dolara koji će biti iznet“, poručila je Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) u obraćanju u nedelju.

Iako tačan razlog zbog koga se Donald Tramp predomislio po pitanju Zakona nije poznat, pretpostavlja se da nije želeo da kraj njegovog mandata bude obeležen nedostatkom sredstava za rad vlade i pomoć usled pandemije. Međutim, s obzirom na činjenicu da je prošle nedelje započeo još jedan proces pred Vrhovnim sudom, čini se da kraj mandata  nije na Trampovoj agendi: njegov fokus je i dalje usmeren na rezultate izbora.


Ivana Milićević