Trka za predsedničke nominacije u američkoj državi Nju Hempšir (New Hampshire) završena je ubedljivim pobedama u oba tabora. Za razliku od prošlonedeljne, prilično ujednačene, trke u Ajovi, ovoga puta su se dva kandidata jasno izdvojila kao pobednici.

Donald Tramp (Donald Tramp) je u republikanskom taboru osvojio, prema preliminarnim rezultatima, 35,1% glasova, daleko više od drugoplasiranog Džona Kesiha (John Kasich), kome je podršku pružilo 15,9% republikanskih birača, te sledećih pratećih kandidata Teda Kruza (Ted Cruz) i Džeba Buša (Jeb Bush), koji su osvojili približan broj glasova- Kruz 11,7%, a Buš neznatno manje – 11,1%.

Berni Sanders (Bernie Sanders) uspeo je, sa druge strane, da ostvari još ubedljiviju pobedu u taboru demokrata, osvojivši, prema preliminarnim rezultatima, 60% glasova (najmanje 13 delegata), i ostavivši iza sebe drugoplasiranu Hilari Klinton, pobednicu ajovskih izbora, kojoj je poverenje ukazalo 38,4% birača (najmanje 9 delegata).

Pored činjenice da su ovo prve pobede navedenih kandidata u trci za predsedničku nominaciju u svojim strankama, izbori održani sinoć donei su sa sobom više novih momenata i kurioziteta, od kojih izdvajamo neke:

  • Oba pobednika spadaju u kategoriju „anti-establišment“, tj. ličnosti koje ne važe za članove vrhuške svojih partija, te koji zastupaju radikalno drugačije ideje od ostalih kandidata u okviru svojih partija;
  • Oba kandidata su, nakon objavljivanja namere da se kandiduju, označeni od strane stručnjaka kao „autsajderi“;
  • Berni Sanders je prvi nehrišćanin koji je uspeo da pobedi na izborima za nominaciju u jednoj državi u istoriji SAD;
  • Demokratski tabor sveden je faktički na samo dva ozbiljna kandidata: Bernija Sandersa i Hilari Klinton;
  • Berni Sanders se potvrdio kao kandidat mladih i siromašnijih, koji su mu pružili preko 80% podrške.

Ovoga puta, rezultati predizbornih anketa pokazali su se kao tačni u pogledu prognoze pobednika, iako ne u potpunosti i u pogledu toga koliko će pobede Sandersa i Trampa biti ubedljive. Ipak, treba imati na umu specifičnost ove države i njene stukture stanovništva, koja je naročito uticala na demokratske birače i igrala u korist Sandersovog radikalnije levog programa.

S tim u vezi, ako se oslonimo na istraživanja javnog mnjenja, Sanders ne treba preterano da očekuje u nastavku trke za nominaciju. Međutim, neočekivani gotovo egal rezultat sa Hilari Klinton u Ajovi, te ubedljivija pobeda u Nju Hempširu u odnosu na predviđenu, daju snažan vetar u leđa Sandersu pred nastavak bitke. Ovi uspesi mogu biti dodatni podstrek za mobilizaciju neopredeljenih kojima je Sanders najbliži, a koji nisu planirali da ga podrže sumnjajući u njegove realne šanse za uspeh. Upravo ka ovoj grupi i biće usmerena oštrica Sandersove kampanje (pogledati sajt: http://www.howberniewins.com/).

Sa druge strane, Donald Tramp će protiv sebe imati veći broj kandidata, ali, prema rezultatima istraživanja, veće šanse za pobedu u republikanskom taboru, nego Sanders u demokratskom. Međutim, treba imati u vidu da treće mesto za Kruza, trenutno vodećeg Trampovog oponenta, jeste sve samo ne poraz, imajući u vidu načelne stavove birača ove države prema neokonzervativnom vrednosnom konceptu ovog kandidata. Takođe, Kesihu drugo mesto može dati povoljan vetar u leđa pred naredne trke, što ukazuje na to da će bitka među republikancima biti veoma neizvesna i zanimljiva, sa nekoliko kandidata u igri.

Naredno republikansko izborno „bojište” jeste Južna Karolina, gde će kandidati „ukrstiti koplja” u borbi za nominaciju 20. februara, dok će se demokratski kandidati istog dana boriti za što veći broj delegata u državi Nevada.