Na ulicama velikog broja američkih gradova u ponedeljak je bilo mirnije nego prethodnih dana. Smanjenju nasilja verovatno je doprinelo pooštravanje mera policijskog časa, koji je počinjao ranije u mnogim gradovima. To ipak nije sprečilo da se dogodi nasilje i pljačke u nekim gradovima, a i policija i ostale službe bezbednosti su radile na sprovođenju policijskog časa. Takođe, porodica Džordža Flojda je objavila rezultate autopsije njegovog tela koji su pokazali da se radi o ubistvu usled gušenja. I Flojdov brat se obratio na protestu u Mineapolisu pozivajući na mirne proteste. Ali, krenimo redom.

S obzirom na nerede koji su se dogodili tokom vikenda, gradonačelnici i guverneri pooštrili su mere policijskog časa koje su bile na snazi i tokom vikenda. Za razliku od prethodnih dana kada je u većini gradova policijski čas počinjao kasno uveče, uglavnom oko 11 časova, to se promenilo tako da su počinjali već oko 7 ili 8 sati. Protesti su uglavnom bili mirni, ali i u gradovima gde nije bilo nemira, policija je koristila suzavac, ponegde i gumene metke, najčešće tokom policijskog časa kako bi se okupljena masa razišla. U nekim gradovima su se, bez obzira na to dogodili nemiri i nasilje. U Sent Luisu je pucano na 4 policajca koji, prema prvim informacijama nisu životno ugroženi. U Las Vegasu je takođe bilo pucnjave, a jedan policajac je pogođen u glavu. U Njujorku je došlo do pljačke prodavnica i robnih kuća, iako je većina učesnika protesta marširala mirno kroz Menhetn i Bruklin. Incidenti su se događali i u drugim gradovima poput Los Anđelesa ili Čikaga. Nasilja je bilo i nad samim ljudima koji su protestovali, pa je tako u Tulsi, Oklahoma, pikap uleteo među učesnike protesta, a slični događaji su se mogli videti i u još nekim gradovima. Bez obzira na to što su protesti postali mirniji i na mere koje se uvode, očigledno je da se situacija neće u potpunosti primiriti tako lako i da ćemo ovakve scene gledati i narednih dana. Samo za vikend je uhapšeno oko 7,200 ljudi, a do sada je u protestima stradalo najmanje 5 ljudi dok je veći broj njih povređen. Materijalna šteta koja je načinjena se meri u milionima dolara, a postavlja se i pitanje kakve će sve ovo imati posledice na epidemiju koronavirusa u toj zemlji.

U ponedeljak se na protestu u Mineapolisu obratio i Džordžov brat, Terens Flojd, Koji je zamolio sve koji protestuju da to rade mirno. Govorio je o tome da se njegov brat doselio iz Hjustona, da je našao posao u Mineapolisu i da mu se svideo život u tom gradu. Dodao je i da je siguran, da zna da sam Džordž Flojd ne bi voleo da vidi takve scene i nasilje ponavljajući poziv svima koji čine nasilje, da sa time prestanu.

 

U međuvremenu, izašli su i rezultati nezavisne autopsije koju je sprovela porodica Džordža Flojda. Rezultati pokazuju da se radi o ubistvu i da je do smrti došo usled asfiksije, odnosno usled pritiska na vrat i leđa koji su onemogućili normalan protok krvi i izazvali gušenje. Pored toga, okružne vlasti su uradile svoju autopsiju koja je pokazala da je do smrti došlo zbog zastoja srca usled pritiska koji su vršili policajci na njegovo telo. Deluje da postoji određeno neslaganje između ova dva izveštaja, ali ono što je bitno za sam slučaj je da obe potvrđuju da se radi o ubistvu tako da će učesnici u tom činu verovatno za to biti uhapšeni i optuženi. Do sada je uhapšen jedan od policajaca, a svi koji se nalaze na snimku su otpušteni iz policije u Mineapolisu.


Nikola Milinković