Demokratski socijalisti Amerike u nedelju su na svom tviter nalogu objavili da neće podržati Džozefa Bajdena kao kandidata Demokratske partije.

Demokratski socijalisti Amerike predstavljaju jednu ekstremno progresivnu grupu koja broji oko 56.000 članova. Pošto je kandidat kome su prvobitno pružili podršku, Berni Sanders, odustao iz trke za demokratsku nominaciju, nedvosmisleno odbivši da podrži Bajdena ova grupa ostala je bez svog kandidata na novembarskim izborima.

Ovakva odluka je naišla na kritike na društvenim mrežama, posebno među Bajdenovim pristalicama i pripadnicima demokratskog establišmenta. Tako je Džon Kuper, bivši predsednik Demokratske koalicije, kao odgovor na ovakvu odluku napisao: “Hvala vam – vaša podrška bi smetala Bajdenu. Sada kada ste pokazali svoje pravo lice praktično izjednačivši Bajdena sa Trampom (PRAVIM fašistom), možete nastaviti da budete potpuno irelevantni.“

Stavovi ove grupe čvrsto su na levom spektru, o čemu svedoči činjenica da je i odluka o podršci Sandersu doneta nakon žustre debate. Tako je Den La Boc (Dan La Botz), bivši učesnik u Sandersovoj kampanji, protiveći se podršci Sandersu na ovogodišnjim izborima napisao “Sanders je 2016. oživeo progresivnu levicu i pretvorio Demokratske socijaliste Amerike u najveću socijalističku organizaciju u Americi u proteklih sedamdeset godina. Sanders 2020. neće imati isti efekat. Berni neće izgledati mnogo drugačije od ostalih progresivnih demokrata, a njegova kampanja preti da uvuče Demokratske socijaliste Amerike duboko u Demokratsku partiju”, dodao je. Zato je ova organizacija kao jedan od svojih dugoročnih ciljeva zacrtala isticanje socijalističkog kandidata na budućim izborima, van okrilja Demokratske partije.

Iako bi neki ovu grupu okarakterisali kao “irelevantnu” zbog njenih ekstremno progresivnih stavova, činjenica je da je za Bajdena sada najveći izazov privući Sandersove pristalice. Iako je do sada već preduzeo određene korake, predloživši spuštanje granice za korišćenje besplatnog zdravstvenog osiguranja sa 65 na 60 godina i anuliranje dugova studentima državnih fakulteta, pred bivšim potpredsednikom je i dalje dug put zadobijanja poverenja “sandersovaca”. Bajden će možda biti prvi kandidat koji će morati da se, kako bi zadobio širu podršku birača, umesto ka centru, pomeri levo na političkom spektru.


Ivana Milićević