U sadašnjem jeku izborne kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama, kada se trka za nominaciju u okviru Demokratske stranke partije faktički svela na dva najjača igrača – Bernija Sandersa i Džozefa Bajdena – činilo se da je gotovo zaboravljena jedna od afera koja je do skoro potresala političku scenu SAD.

Kao što je poznato, impičment, pokrenut protiv predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa, kojim se nastojalo dokazati njegovo mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine – tačnije, vršenje pritiska na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da objavi informacije koje su se ticale poslovanja kompanije Burisma Holding Limited na čijem se mestu direktora odbora nalazio Hanter Bajden, sin Džoa Bajdena – završen je neuspešno po demokrate zbog republikanske većine u Senatu.

Početak cele priče o impičmentu nastao je kada je nepoznati „uzbunjivač“ (whistle-blower) iz obaveštajne službe 12. avgusta poslao pismo predsedavajućem (chairmen) komiteta Senata kojim je izrazio zabrinutost zbog telefonskog razgovora vođenog 15. jula 2019. godine između Trampa i ukrajinskog predsednika Zelenskog. Transkript razgovora otkrio je da je Tramp pozvao Zelenskog da pokrene istragu o bivšem potpredsedniku SAD i njegovom potencijalnom rivalu na tada predstojećim izborima Džou Bajdenu, kao i o njegovom sinu Hanteru Bajdenu. Taj poziv je usledio ubrzo nakon što je Tramp blokirao slanje vojne pomoći Ukrajini, a koja je, prema kasnijem svedočenju, bila uslovljena pokretanjem istrage.

O kompaniji „Burisma Holding Limited“

Prema informacijama Reuters, energetsku kompaniju „Burisma“ (BHL) osnovao je 2002. godine Nikola Zločevski, koji je od 2010-2012. godine obavljao funkciju ministra za zaštitu životne sredine, u vreme tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča. Kompanija se reklamira kao jedan od najvećih ukrajinskih privatnih proizvođača prirodnog gasa iako na svojoj veb-stranici navodi adresu na Kipru, dok se u Kijevu nalaze kancelarije kompanije unutar petospratnog poslovnog centra u stambenom kvartu. Kompanija je došla u fokus nakon ponovljenog zahteva Donalda Trampa da se pokrene istraga protiv Hantera Bajdena zbog moguće korupcije tokom petogodišnjeg perioda koji je imao kao direktor kompanije Burisma.

Već 2014. godine, Burisma je u svoj odbor počela da dodaje cenjena imena poput Hantera Bajdena i Devona Arčera (Devon Archer) koji je postavljen na funkciju poslovnog sekretara. Kompanija je saopštila da time želi da ojača korporativno upravljanje, dok je istovremeno, prema drugim izvorima, želela da privuče međunarodne investicije kao i da proširi svoje kapacitete u inostranstvu. Prema rečima biznismena i nekadašnjeg člana ukrajinskog parlamenta Oleksandra Oniščenka (Oleksandr Onyshchenko), ideja da se postavi Hanter Bajden na mesto direktora pripadala je Zločevskom koji je to uradio kako bi zaštitio kompaniju od istrage sa kojom se suočio 2014. godine.

O umešanosti Bajdena mlađeg u poslovanje

Jedno od važnih pitanja, na koje još uvek ne postoji odgovor jeste – koliko je Bajden mlađi zaradio u Ukrajini? Po tom pitanju, Tramp nije propustio priliku da na svom tviter nalogu objavi kako je Bajdenu mlađem mesečna zarada iznosila 100 000$, pri čemu je dodao da junior nije imao iskustva u energetici što nije moglo biti legitimno i da on, kao predsednik, ima obavezu da razmotri moguću ili verovatnu korupciju. Takođe, optužio je i Džoa Bajdena da je koristio svoj položaj potpredsednika SAD kako bi zatražio od ukrajinskih zvaničnika otpuštanje ukrajinskog tužioca Viktora Šokina, zaduženog za istragu kompanije  Burisma. Sa druge strane, prema listu NPR, još u oktobru prošle godine ukrajinski glavni tužilac rekao je novinarima da će razmotriti ovaj slučaj koji su njegovi prethodnici skrivali. Dodao je da su te istrage bile aktivne i pre nego što se Bajden mlađi priključio odboru kompanije 2014. godine. Prema tvrdnjama Aleksandra Parašija (Alexander Paraschiy), šefa za istraživanje (Head of Research) u firmi CONCORDE CAPITAL, obično je dobro za ukrajinskog biznismena da zaposli nekog uglednog čoveka ili rođaka istog, što se Zločevskom isplatilo. Inače, Zločevski je proširio poslovanje kompanije Burisma u vreme kada je obavljao funkciju ministra zaštite životne sredine, čija je dužnost uključivala izdavanje dozvola za bušenje. Nešto nakon pada Janukoviča, on napustio Ukrajinu.

Sadašnje implikacije

Prema izvorima lista NPR, Hanter Bajden više ne radi za kompaniju BHL od kada se njegov otac Džozef Bajden kandidovao za predsednika. Ovo pitanje otvara brojne kontroverze i još uvek nije u potpunosti razjašnjeno iako postoje neke sumnje od strane pojedinih izvora.

Kako prenosi New York Times, eskalacija istrage o Bajdenu mlađem poklapa se sa velikim izbornim preokretom njegovog oca. Senator Ron Džonson, republikanac iz Vinskonsina i predsedavajući Komiteta za unutrašnju bezbednost (Homeland Security Committee), planira da održi glasanje sledeće nedelje uprkos prigovorima demokrata da se Andriju Telizčenku (Andrii Telizhenko), bivšem ukrajinskom zvaničniku koji je radio za Burisma kompaniju izda poziv da svedoči pred Senatom (Senate subpoena). I dok je sam Ron Džonson izjavio da bi njegova istraga mogla da utiče na rezultat predstojećih izbora, dotle je kampanja Džoa Bajdena brendirala Džonsonovu istragu kao zloupotrebu kongresnih ovlašćenja i tvrdila da neće pronaći dokaze o zloupotrebi bivšeg potpredsednika ili njegove porodice. Demokrati kažu da republikanski senatori svesno podižu „lažnu zastavu“ za operaciju čiji je cilj da se legitimišu tvrdnje Donalda Trampa i pojedinih u konzervativnim medijima. Takođe, demokrate smatraju da republikanci to čine unapred znajući da će Bajden biti rival Trampu na finalnim izborima, dok republikanci zauzimaju stav da fokus na kompaniji Burisma nije vođen političkim motivima, napominjući da on datira od 2017. godine, pre nego što je postalo jasno da će Džo Bajden biti kandidat za predsednika.

Još uvek je nejasno koliko je daleko napredovala istraga o kompaniji Burisma. Senatori su naznačili da su poslednjih nedelja dobijali dokumente od više osoba i da je Stejt department dobio preko 2800 strana zapisa. Iako se još uvek ne zna u kolikoj meri, za sada možemo da pretpostavimo da će ovaj slučaj svakako uticati na dalji tok izborne kampanje.


Jovan Rađević