Dan nakon raketnog napada na vojnu bazu Al-Taji u Iraku, u kom su poginuli dva američka i jedan britanski vojnik, a još najmanje 10 ranjeno, Sjedinjene Države su uzvratile gađanjem pet meta širom Iraka. Pentagon navodi da su pogođena skladišta oružja šiitske milicije Kataib Hezbollah. Iako ni američki sekretar odbrane, ni načelnik generalštaba, nisu za napade na bazu Al-Taji eksplicitno optužili ovu pro-iransku miliciju, kao ni bilo koju drugu oružanu grupu, ipak su jasno istakli da smatraju da iza napada stoji Iran, preneo je Tanjug.

U svom saopštenju Pentagon tvrdi da je napad bio defanzivan i da su uništena postrojenja koja su skladištila oružje kojim su ubijeni američki i britanski vojnici. Očekivano, ovakav potez naišao je i na odobravanje Velike Britanije. Dominik Rab, državni sekretar za spoljne poslove i Komonvelt u vladi Ujedinjenog Kraljevstva, ovaj napad je nazvao proporcionalnim odgovorom na raketne napade u južnom delu Bagdada. Dodao je i da su „britanske trupe zajedno sa saveznicima u Iraku kako bi toj državi pomogle u borbi protiv terorizma“, kao i da svako ko pokuša da im naudi može očekivati snažan odgovor.

Vojska Sjedinjenih Država veruje da je odlično obavila zadatak. Kako prenosi CNN, general Kenet MekKenzi, komandant američke Centralne komande koja nadgleda američke snage na Bliskom istoku, izjavio je kako je uveren da su američke snage „efikasno uništile sve objekte“, kao i da očekuje da terorističke snage „neće više biti u stanju da koriste napredne vrste oružja koje im je isporučio Iran“.

S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da je „Tramp odgovoran za napade na američke snage u Iraku“ zbog istrajavanja u američkom prisustvu u toj bliskoistočnoj državi. „Umesto da preduzima opasne korake i pribegava neosnovanim optužbama, Tramp bi trebalo da se osvrne na nezakonito prisustvo i ponašanje svojih trupa u regionu i izbegava da optužbama prebacuje pažnju sa američke odgovornosti“, izjavio je Abas Musavi.

Ovakvi događaji samo dodatno zaoštravaju odnose između SAD i Iraka. Napadi i smrt iračkih vojnika mogu osnažiti anti-američka osećanja i obnoviti zahteve da američke i koalicione trupe napuste Irak. U prilog ovakvom stavu svedoči i izjava, koja je odmah usledila iz vojnih krugova Iraka, da je ovo napad koji direktno krši irački suverenitet, da je sistematski i opasan, i da dolazi u trenutku kada se Irak susreće sa vrlo ozbiljnim izazovima.


Ivana Janković