Nakon što se u sredu Berni Sanders povukao iz trke za predsedničku nominaciju Demokratske partije, Džo Bajden je postao glavni kandidat demokrata koji bi mogao da se suoči sa sadašnjim predsednikom Donaldom Trampom u novembru. Sandersovo povlačenje otvorilo je brojna pitanja u vezi sa načinom na koji će Džozef Bajden probati da privuče i glasače senatora iz Vermonta kako bi učvrstio svoju poziciju sve do novembarskih izbora.

Zeleno krilo demokrata, koje je podržavalo politike koje je Berni Sanders predlagao u vezi sa klimatskim promenama i progresivnim politikama o životnoj sredini, zatražilo je od Bajdena da usvoji novu platformu koja bi se odnosila na ova pitanja, zamerajući mu da njegovi stavovi u ovoj sferi nisu dovoljno napredni. Sandersove ideje koje su se odnosile na zaštitu životne sredine podržavala je većina mladih Demokratske partije, a svakako mladi predstavljaju grupu sa kojom je Bajden najslabije uspeo da komunicira tokom kampanje te bi mu njihova podrška ukoliko bi je dobio, bila od velikog značaja.

Prema rečima portparola Sanrajz pokreta (Sunrise Movement), na Bajdenu je da li će neusvajanjem progresivnijih politika dovesti do toga da mu mladi uskrate podršku. Dosadašnjom kampanjom Bajden je pokazao da će nastaviti da radi sa grupama koje su podržavale Bernija Sandersa, međutim grupe zelenih kao što je Grin pis (Green peace) ocenjivale su boljim Sandersov plan za zaštitu životne sredine nego Bajdenov. Zeleni su zatražili od Bajdena da se obaveže da će tražiti da se obustavi izvoz sirove nafte, a isto tako su i zahtevali da čuju nove ideje i predloge u vezi sa pitanjima klimatskih promena i zaštite životne sredine.

Iako grupe zelenih zameraju nedovoljnu progresivnost Bajdenove zelene politike gotovo je izvesno da bi u sučeljavanju Bajden-Tramp ipak stali uz bivšeg potpredsednika Amerike.

Predsedavajući Demokratskog nacionalnog odbora za životnu sredinu i Veća za klimatske promene istakao je da će nastaviti rad sa Bajdenom kako bi se postarali da se tokom leta usvoje važne politike u vezi sa klimatskim promenama i životnom sredinom. Iz Bajdenovog tima su poručili da će nastaviti da se konsultuju sa grupama koje se bave zelenim pitanjima i da rade na unapređivanju sadašnjih i kreiranju novih politika u ovoj oblasti.


Miljana Jovanović