Nakon nekoliko dana provedenih u bolnici zbog zaraze virusom korona, predsednik Tramp je od prošle nedelje ponovo u kampanji i nije spreman da izgubi ni trenutak. S obzirom na činjenicu da je do izbora ostalo još samo dve nedelje, ne čudi što je fokus Trampove kampanje upravo na tzv. kolebljivim državama, od kojih se u samoj završnici i očekuje najviše iznenađenja.

Tramp je odlučio da ovog vikenda poseti Nevadu, na dan otvaranja ranog glasanja u ovoj saveznoj državi. Tramp je sa svojim timom u Las Vegas sleteo u subotu uveče, kako bi u nedelju ujutru prisustvovao jutarnjoj službi u Internacionalnoj crkvi u Las Vegasu. Tom prilikom je viša saradnica pastora, Denis Gulet, izjavila da joj se ranije tog jutra Bog javio, rekavši „Daću tvom predsedniku drugu pobedu“. Predsednik se na kratko obratio okupljenima, iskoristivši priliku da ih pozove da izađu na glasanje 3. novembra ili ranije, a mnogima je pažnju privukao i iznos – nekoliko novčanica od 20 dolara – koji je Tramp donirao prilikom sakupljanja priloga u crkvi.

Kasnije tog dana, Tramp je održao okupljanje na aerodromu u Karson sitiju, pred oko 5 000 ljudi. Nešto čudno će se desiti, poručio im je – pobediće na izborima u Severnoj Karolini, Mičigenu i Nevadi, uprkos prednosti koju njegov protivkandidat, Džozef Bajden, uživa prema trenutnim istraživanja. „Imam čak više entuzijazma nego pre četiri godine“, rekao je, a zatim se posvetio oštrim kritikama na Bajdenov račun, izjavivši da on nije ni trebalo da dobije demokratsku nominaciju. Upozorio je da bi Bajdenova pobeda na izborima vodila do još zatvaranja zbog virusa i ismevao njegovu izjavu da će slušati naučnike. „Da sam ja slušao naučnike u potpunosti, sada bismo imali zemlju u velikoj depresiji“, poručio je aktuelni predsednik.

Svoju kampanju Tramp nastavlja u još jednoj kolebljivoj državi, Arizoni, gde će u toku popodneva održati okupljanje u Feniksu, a zatim nastaviti u Tuson, gde ga danas čeka još jedan susret sa biračima.

Tramp, međutim, nije jedini koji pokušava da pronađe svoj put do pobede kroz kolebljive države. Bajden je za vikend održao drive-in okupljanje u Daramu, Severnoj Karolini, tokom kog je pozvao na izmene krivično-pravnog sistema u cilju borbe protiv sistemskog rasizma i obećao da će raditi za dobrobit afroameričke zajednice. Nema sumnje da bi upravo podrška ove zajednice mogla biti ključna za Bajdena, pa ne čudi što se njoj i obraća dve nedelje do izbora. Kasnije u toku dana Bajden je održao i virtuelni razgovor sa afroameričkim verskim liderima iz čitave nacije. Njegova poseta Severnoj Karolini značajna i zbog činjenice da u ovoj državi demokratski kandidat nije pobedio još od pobede Baraka Obame na izborima 2008. godine, a prema trenutnim istraživanjima javnog mnjenja podrška dvojici kandidata u Severnoj Karolini je izjednačena.

Iako trenutna istraživanja na nacionalnom nivou pokazuju značajniju prednost demokratskog kandidata, Trampov entuzijazam u Nevadi nije potpuno neosnovan, s obzirom da prema istraživanju lokalnog medija Las Vegas Review-Journal Bajden uživa prednost od tek dva procenta (44% prema 42%), a tesno je i u ostalim kolebljivim državama. To samo ilustruje neizvesnost koja nas očekuje u predstojeće dve nedelje, posebno kada su u pitanju pomenute države, u kojima će se o ishodu nagađati do samog kraja.


Ivana Milićević