Republikanski senatori zaustavili su u petak razmatranje predloga zakona kojim bi bila formirana komisija za istragu nereda na Kapitolskom brdu koji se dogodio šestog januara ove godine kada su pristalice Donalda Trampa, bivšega predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), pokušale da spreče pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, prenosi Glas Amerike.

„Odnos glasova bio je 54 na prema 35“, piše ovaj medij, a „ukupno 60 glasova bilo je potrebno da bi predlog zakona bio usvojen u telu koje broji 100 demokratskih i republikanskih članova. Republikanski senatori koji su glasali za su: Mit Romni (Juta), Suzan Kolins (Mejn), Bil Kasidi (Luizijana), Rob Portman (Ohajo), Lisa Murkovski (Aljaska) i Ben Sas (Nebraska). Devet republikanskih i dva demokratska senatora nisu glasala.

Erik Svolvel, demokratski kongresmen iz Kalifornije, postavio je na tviteru video-zapis kamere unutar Zgrade Kapitol uz opis: „Šestoga januara senatori Republikanske stranke su bežali kako bi spasili svoje glave. Danas su bežali od istine. Ovo neće nestati.“ Svolvel kritikuje republikanske senatore jer su i oni tog dana mogli biti povređeni, a danas sprečavaju istragu.

Kristofer Han, progresivni aktivista Demokratske stranke, uporedio je na istoj mreži republikance (i njihove pristalice) s talibanima. „Da su talibani imali mogućnost da blokiraju Komisiju za Jedanaesti septembar, učinili bi isto što i (Mič) Makonel i republikanski senatori danas“, napisao je Han.

Iako je isprva osudio nemire i Trampa, republikanac Mič Makonel, predvodnik manjine u Senatu, smatra da odbori u Kongresu već istražuju slučaj i da ne postoji potreba za nametanje ove „političke vežbe“ od strane demokrata.

Spomenuti predlog zakona je već prošao u Predstavničkome domu u kome većinu imaju demokrate, ali u Senatu je taj odnos jednak (50 : 50). Računajući da treba minimum 60 glasova za usvajanje, demokratama treba (pored svih svojih) još deset glasova republikanaca što je — po pisanju Glasa Amerike — malo verovatno.

 


Luka Totaj