Iako je od predsedničkih izbora održanih 3. novembra prošlo gotovo dve nedelje, Barak Obama (Barack Obama), 44. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, tek je u nedelju prvi put javno govorio o temi koja je aktuelna širom sveta.

U intervjuu koji se emitovao u emisiji „Nedeljno jutro“ (Sunday morning) na CBS televiziji, bivši predsednik se osvrnuo na pobedu demokratskog kandidata i potpredsednika u njegovoj administraciji Džozefa Bajdena (Joseph Biden), kao i na činjenicu da aktuelni predsednik i kanididat republikanaca na izborima Donald Tramp (Donald Trump) još uvek nije priznao poraz i da uz to namerava da preuzme pravne akcije kako bi osporio izborne rezultate.

Obama, koji je u nedeljama pred izbore veoma aktivno učestvovao u kampanji Džozefa Bajdena, siguran je u pobedu demokratskog kandidata: „Džozef Bajden će biti novi predsednik, a Kamala Haris (Kamala Harris) nova potpredsednica“, izjavio je. Kada ga je novinarka Gejl King (Gayle King) upitala šta za naciju predstavlja činjenica da je Donald Tramp osvojio približno 73 miliona glasova, što je 10 miliona glasova više od broja iz 2016. godine kada je na predsedničkim izborima pobedio Hilari Klinton (Hillary Clinton), bivši predsednik je odgovorio da je to znak da je društvo u Sjedninjenim Državama i dalje duboko podeljeno i da ga to plaši. Uz to, Obama je dodao da je učestvovao u kampanji zato što su okolnosti u kojima su se odigrali ovogodišnji izbori uticali na to da se „prekrše norme i određene institucionalne vrednosti koje su od velikog značaja“ i da je neko morao da ukaže narodu da takvo stanje „nije normalno“.

Pored ovog, bivši predsednik je dao još jedan intervju za televiziju CBS koje se emitovao u nedelju uveče u emisiji „60 minuta“ (60 Minutes). U tom intervjuu Obama je rekao da je razočaran time što Tramp uživa podršku određenog dela Republikanske partije u njegovoj nameri da preispita verodostojnost izbornih rezultata jer smatra da takve akcije ugrožavaju demokratiju.

Upitan da li će biti deo Bajdenove buduće administracije, Obama je dao odričan odgovor, ali je rekao da je spreman da pomogne novoizabranom predsedniku na svaki način na koji bude mogao. Pored toga, bivši predsednik je poručio Donaldu Trampu da ukoliko želi da bude upamćen kao neko ko je stavio naciju na prvo mesto, mora to i da učini.

Pored predsedničkih izbora, tema oba intervjua je bila i nova knjiga Baraka Obame „Obećana zemlja“ (Promised Land) koja govori o njegovom boravku u Beloj kući.


Vuk Mišković