Način izbora i dužina trajanja mandata kongresmena i senatora jasno su određeni Ustavom Sjedinjenih Država. Međutim, postoje slučajevi u kojima se mandat izabranih kandidata završi pre predviđenog roka. Tada se održavaju tzv. specijalni izbori sa ciljem da se popuni upražnjeno mesto. Upravo takvi izbori održani su 12. maja u Kaliforniji i Viskonsinu. Iako je reč o tek dva mesta koja neće promeniti većinu u Kongresu, brojni izveštači ocenjuju da su u pitanju vrlo značajni izbori jer predstavljaju mikrokosmos nacionalne politike.

Izbori za 25. kongresni distrikt u Kaliforniji održani su kako bi se popunilo upražnjeno mesto koje je nastalo usled podnošenja ostavke demokrate Keti Hil. Trka se odvijala između demokratske kandidatkinje Kristi Smit, sa jedne strane, i republikanskog kandidata Majka Garsija sa druge strane. Prema 76 odsto obrađenih glasova, pobedu je odneo republikanski kandidat sa 55,9 odsto podrške. Glasanje se odvijalo u potpunosti putem pošte, a pobeda je vrlo važan indikator za republikance. Naime, oni značajno više nego demokrate ispoljavaju bojazan u pogledu glasanja putem pošte. Tako da im pobeda u Kaliforniji može pružiti dokaz da glasanje putem pošte ne favorizuje demokrate.

Takođe, održani su i specijalni izbori za 7. kongresni distrikt u Viskonsinu. Glasanje se odvijalo putem pošte i neposredno na biračkim mestima, pri čemu su trupe Nacionalne garde bile raspoređene u cilju boljeg funkcionisanja nekih od glasačkih lokacija. Pobedu je takođe odneo kandidat Republikanske partije, Tom Tifani (Tom Tiffany), sa 57,2% glasova, u odnosu na demokratsku kandidatkinju Trišu Zanker (Tricia Zunker) koja je osvojila 42,8%.

Kako je već navedeno, ovi izbori svakako nisu presudni, ali će poslužiti kao dobar ”vetar u jedra” republikancima pred izbore 3. novembra. Koliko su bili značajni, najbolje pokazuje aktivna kampanja Donalda Trampa koji je zdušno podržao republikanske kandidate.


Jovan Rađević