Ime Suzan Rajs (Susan Rice), na listi potencijalnih potpredsednica koje će se kandidovati rame uz rame sa Džozefom Bajdenom, za mnoge je iznenađenje. Iako ne toliko poznata javnosti, Suzan je dobro poznata Bajdenu, s obzirom na činjenicu da je kao savetnica za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji već imala prilike da sa njim sarađuje.

Ono što je izdvaja među ostalim kandidatkinjama jeste upravo njeno bogato iskustvo u izvršnoj vlasti, kao i poznavanje međunarodnih pitanja. Služila je u Savetu za nacionalnu bezbednost i Državnom sekretarijatu u vreme mandata Bila Klintona. Pre nego što je došla na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost, bila je Obamin ambasador pri Ujedinjenim nacijama. Očekuje se da bi, ukoliko bude izabrana, ona igrala ključnu ulogu u Bajdenovom timu za međunarodnu politiku, a njen izbor takođe bi ukazao da će međunarodni odnosi biti prioritet njegove administracije.

Iskustvo u radu u Beloj kući nesumnjivo predstavlja plus za ovu kandidatkinju, međutim, ono što mnoge zabrinjava jeste činjenica da Suzan nema iskustva na izbornim pozicijama i da do sada nije učestvovala ni u jednoj nacionalnoj kampanji. Upitana kako bi povodom toga trebalo da se osećaju građani u intervjuu za NBC, Suzan je odlučno stala u odbranu svojih kvalifikacija. “Džo Bajden treba da odluči ko će biti najbolja kandidatkinja. Ja ću dati sve od sebe, oslanjajući se na godine rada u vladi, godine rada u birokratiji”, izjavila je. Takođe je podsetila da je “radila na nekoliko kampanja”, uključujući i predsedničke. “Uradiću sve što je u mojoj moći da pomognem da Džo bude izabran i uspešan kao predsednik, bilo da se kandidujem zajedno sa njim ili da idem “od vrata do vrata”. Ne smeta mi”, dodala je.

Usled aktuelnih protesta zbog rasnih nejednakosti i policijske brutalnosti, fokus je stavljen na afroameričke kandidatkinje, tako da se pozicija Suzan Rajs kao jedne od njih, dodatno popravila.

Izbor Afroamerikanke zasiguro bi naišao na odobravanje velikog dela birača, međutim činjenica je da, iako je njeno iskustvo prednost, prepreku za izbor Suzan Rajs mogla bi da predstavlja upravo njena umešanost u Obaminu spoljnu politiku koja je nailazila na oštre kritike od strane republikanaca u Kongresu. Iako je pominjana kao potencijalna naslednica Hilari Klinton na mestu Državne sekretarke, do toga nije došlo usled afere u kojoj je optuživana da je obmanula američku javnost kada je reč o razlozima napada na američku ambasadu u Bengaziju 2012.

Činjenica je da pred Bajdenom nije jednostavna odluka, ali se datum njenog donošenja bliži.  Prošle nedelje je najavio da će ime potpredsedničke kandidatkinje objaviti početkom avgusta, pred Demokratsku nacionalnu konvenciju koja će se održati u Milvokiju, od 17. do 20. avgusta.


Ivana Milićević