Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI) u subotu je saopštila komitetima Predstavničkog doma i Senata da u budućnosti neće uživo informisati Kongres o bezbednosti izbora i stranom mešanju u izbore, već putem pisanih obaveštajnih izveštaja. Spikerka Predstavničkog doma Nensi Pelosi i predsedavajući obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma Adam Šif su ovu odluku nazvali „šokantnom“ i zahtevali povratak na stari način informisanja, prenosi Si-En-Bi-Si.

Direktor službe, Džon Retklif, uputio je članovima Kongresa pismo 28. avgusta, navodeći curenje informacija u Kongresu kao glavni razlog za ovu odluku, navodi Politiko. On je tom prilikom dodao da će Odsek za pravdu, Odsek za odbranu i Odsek za domaću bezbednost nastaviti sa dosadašnjom praksom obaveštavanja Kongresa uživo.

„Verujem da ovaj pristup pomaže u osiguravanju, u najvećoj mogućoj meri, da informacije koje Kancelarija pruža Kongresu zarad ispunjavanja svojih nadzornih odgovornosti o bezbednosti izbora, stranog štetnog uticaja, i mešanja u izbore, ne budu pogrešno shvaćene niti politizovane,“ rekao je Retklif. „Takođe će bolje zaštititi naše izvore i metode i najosetljivije informacije od dodatnih neodobrenih otkrivanja ili zloupotreba,“ prenosi Politiko.

Odluka Kancelarije usledila je nakon slučaja objavljivanja poverljivog materijala o stranom mešanju u izbore SAD sa nedavnog informisanja Kongresa početkom avgusta. Tada je Bil Evanina, protivobaveštajni zvaničnik, u izjavi naveo da bi Kina više volela da predsednik Donald Tramp ne bude ponovo izabran, dok Rusija pokušava da „ocrni“ Bajdenovu kandidaturu. Uz to, naveo je da Iran teži „podrivanju američkih demokratskih institucija, predsednika Trampa i podeli države“, iznosi Si-En-En.

Izjava Evanine izazvala je reakciju demokrata koji se zalažu za objavljivanje više informacija o prirodi napora stranih sila. On je upozorio da će „strane sile i dalje pokušavati da skrivenim i otvorenim kanalima utiču na preferencije i perspektive američkih glasača, promene američke politike, povećanje neslaganja u SAD, kao i podrivanje poverenja američkog naroda u naš demokratski proces pred izbore“.

Na izjavu je reagovao Donald Tramp, rekavši da je on „poslednja osoba koju Rusija želi da vidi izabranu“.

Demokrate u Kongresu oštro su odreagovale na odluku Kancelarije da pređe na pisano obaveštavanje. „Ovo je šokantno odricanje njihove zakonite odgovornosti da drže Kongres informisanim u trenutku, kao i izdaja prava javnosti da zna kako strane sile pokušavaju da podriju našu demokratiju. Informacije pripadaju američkom narodu, ne agencijama koje su njihovi staratelji. I američki narod ima kako pravo, tako i potrebu da zna da druga nacija, Rusija, pokušava da pomogne u odluci o njihovom predsedniku,“ rekli su Šif i Pelosi, prenosi Si-En-En.

Tokom događaja u Teksasu u subotu, predsednik Tramp je okrivio demokrate u Predstavničkom domu za obelodanjivanje informacija, rekavši da je „direktor Retklif doveo informacije u komitet, i informacije su procurele. […] I što je još gore, objavili su pogrešne informacije, i dosta mu je toga. Tako da želi da to radi u drugom obliku, jer imate curenja u komitetu,“ navodi Politiko.

Džejms Klaper, bivši direktor službe, naveo je da će ova promena svakako ograničiti sposobnost zakonodavaca da postavljaju pitanja obaveštajnim zvaničnicima u realnom vremenu.


Mina Radončić