Usled pritiska zbog trenutnih demonstracija oko rasnih pitanja u SAD, jedan od najkonzervativnijih kongresmena, Stiv King (Steve King) je bio primoran da odustane od svoje trke za Predstavnički dom. King je američkoj javnosti bio poznat po svojim rasističkim i anti-migrantskim izajavama. Premda je bio kongresmen u devet mandata, zbog novonastalih okolnosti i vanredne situacije izazvane protestima zbog ubistva Džorža Flojda od strane policajaca, King je bio prinuđen da odustane od kandidature u Ajovi i pruži svu materijalnu i simboličku podršku senatoru Rendiju Finstri (Randy Feenstra) protiv Dž. D. Šoltena (J.D. Scholten), kandidata demokrata. Ovaj potez Republikanske partije će u mnogome olakšati borbu senatoru Finstri, koji je, u ovako crvenom distriktu kao što je severozapadna Ajova, ubedljivi favorit u odnosi na svog protivnika iz Demokratske stranke.

Sa druge strane, demokrate su se takođe konsolidovale u Ajove, pružajući podršku Terezi Grinfild (Theresa Greenfield) u borbi za osvajanje senatorskog mesta u ovoj saveznoj državi. Pored toga što je, prema nekim prognozama, njen protivnik iz redova republikanaca senator Džoni Ernst (Joni Ernst) kvalitetan i ravnopravan suparnik, kandidatkinji demokrata u prilog ide činjenica da nikada veća izlaznost nije bila među njihovim biračima na ovim preliminarnim izborima (čak 250.000 ljudi je glasalo).

Republikanci, svesni činjenice da su žene nesrazmerno malo predstavljene u Kongresu kao članice njihove stranke, odlučili su da ovaj put kandiduju više žena za pozicije na Kapitolu. Naime, u sazivu iz 2018. godine, svega 13 žena iz redova republikanaca je bilo u Predstavničkom domu. Svoju sreću na novembarskim izborima će okušati Ešli Hinson (Ashley Hinson), koja će se u Ajovi suočiti sa Ebi Finkenauer (Abby Finkenauer); Viktorija Sparc (Victoria Spartz), Ivet Herel (Yvette Herrell) u Nju Meksiku i Marijaneta Miler Miks (Mariannette Miller Meeks), državna senatorka koja se bori za slobodno mesto u izbornoj jedinici na jugoistoku Ajove. Doduše, ovonedeljni uspeh republikanaca ne predstavlja nikakvu garanciju da će se on ponoviti i u narednom periodu, pogotovo imajući u vidu da demokrate neće tako lako prepustiti ova mesta u Kongresu.


Ivan Životić