Američke vlasti u utorak su obustavile aktivnosti u vezi sa istraživanjem nafte i gasa u najvećem zaštićenom prirodnom području u Sjedinjenim Državama, na Aljasci. Time je poništena još jedna odluka bivše administracije i Amerika vraća fokus na borbu oko udaljenog regiona koji je dom brojnih divljih životinjskih vrsta, ali i bogato nalazište nafte.

Naredba ministarke unutrašnjih poslova Deb Haland prati Bajdenovu odluku o privremenom odlaganju ovih aktivnosti, koju je predsednik doneo još prvog dana na toj funkciji. Navedena Bajdenova odluka upućuje da je potrebna revizija zaštite životne sredine, kako bi se otklonili potencijalni pravni nedostaci u programu koji je odobrila Trampova administracija.

Zvanična naredba koja je sada usledila stopirala je sve aktivnosti dok se ne završi ekološka analiza njihovih uticaja po životnu sredinu, kao i pregled odluke o njihovom odobrenju s pravne strane. Na taj način, moglo bi da dođe do trajnog zaustavljanja bušenja u najvećem zaštićenom prirodnom području u SAD, koje je pritom bogato naftom. Nakon izvršene potrebne pravne revizije, Ministarstvo navodi da su otkriveni pravni nedostaci u dodeljivanju prava bušenja u Nacionalnom utočištu za divlje životinje na severu Aljaske. Na taj način stopirana je kontroverzna odluka bivšeg predsednika Donalda Trampa o dodeli prava bušenja na 10 godina, samo dve sedmice pre nego što je otišao s dužnosti u januaru.

Pored toga što ovaj potez Ministarstva prati Bajdenovu raniju odluku, on takođe služi i za učvršćivanja predsednikovog kredibiliteta u pogledu njegove ekološke politike. „Predsednik Bajden veruje da su američka nacionalna blaga kulturni i ekonomski kamen temeljac naše zemlje i zahvalan je na hitnoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova da obustavi sve zakupe čekajući reviziju odluka donetih u poslednjim danima prethodne administracije, koje su mogle da promene karakter ovog posebnog mesta zauvek“, izjavila je nacionalna savetnica za klimu Bele kuće.

Ovo udaljeno utočište površine od nešto preko 19 miliona hektara dom je polarnih medveda, irvasa, snežnih sova i drugih divljih životinja, uključujući i ptice selice sa šest kontinenata. Republikanci i naftna industrija dugo pokušavaju da omoguće bušenje u ovom području s obzirom na to da leži na čak 11 milijardi barela nafte.


Ivana Janković