Tačno pedeset dana je ostalo do 3. novembra i dana kada će građani Sjedinjenih Američkih Država doneti odluku o tome ko će u naredne 4 godine vršiti dužnost predsednika, Donald Tramp (Donald Trump), aktuelni predsednik i kandidat Republikanske partije ili Džozef Bajden (Joseph Biden), bivši potpredsednik u administraciji Baraka Obame (Barack Obama) i kandidat Demokratske partije. Sama izborna trka iz dana u dan postaje sve zanimljivija i neizvesnija i čini se da će tako i ostati sve do samog kraja, tako da polako, ali sigurno ulazimo u završnu fazu borbe za svaki glas koji će jednog od dva kandidata približiti Beloj Kući.

Iako, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, Bajden održava osetnu prednost u odnosu na Trampa na nacionalnom nivou, situacija se u nekim kolebljivim državama postepeno menja u korist aktuelnog predsednika. Jedna od tih država je i Florida, čiji je značaj za ishod predsedničkih izbora nebrojano puta bio ukazivan. Iako je Bajden u jednom trenutku, prema nekim istraživanjima, imao i dvocifrenu prednost u Sunčanoj državi, najnovije istraživanje koje su sproveli NBC News i Marist ukazuje na to da su dva kandidata izjednačena sa po 48% glasova registrovanih birača. Sa obzirom na činjenicu da pobeda na Floridi donosi ogromnih 29 elektorskih glasova, jasno je da nas očekuje grčevita borba u ovoj saveznoj državi.

Čini se da će Bajden dobiti veliku finansijsku pomoć od strane bivšeg demokratskog kandidata za predsednika Majka Blumberga (Mike Bloomberg). On je u nedelju naveo da je spreman da uloži i do 100 miliona američkih dolara kako bi pomagao Bajdenu da pobedi na Floridi i time napravi veliki korak ka tome da postane 46. predsednik SAD-a. Ovakav potez ne bi nimalo trebao da nas začudi sa obzirom da je Blumberg, čim se povukao iz trke za predsednika, javno podržavo Bajdena i obećao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da Donlad Tramp ne pobedi na izborima.

Kevin Šili (Kevin Sheeley), jedan od Blumbergovih savetnika, naveo je da je glavni razlog zašto bivši gradonačelnik Njujorka namerava da svoj novac uloži upravo u Floridu taj da bi omogućio Bajdenovoj kampanji da ostala finansijska sredstva usmeri u druge kolebljive države poput Arizone, Mičigena, Viskonsina, Pensilvanije i Severne Karoline (u kojim Bajden trenutno vodi). Ukoliko bi Bajden trijumfovao na Floridi, bila bi mu dovoljna pobeda samo u još jednoj od navedenih država kako bi prešao granicu od 270 elektorskih glasova i postao novi predsednik, naravno sve to u slučaju da trijmufuje u svim onim saveznim država u kojima je Hilari Klinton (Hillary Clinton) pobedila Trampa 2016. godine. S obzirom na činjenicu da Bajden ima manju popularnost među Latino populacijom Floride, nego što je to imala Hilari Klinton, za očekivati je da dobar deo finansijskih sredstava bude iskorišćen da bi se privukli glasovi ove demografske grupe.

Naravno, nije izostala ni reakcija Donalda Trampa, koji je nedugo nakon najave da će Blumberg uložiti ogorman novac u Bajdenovu kampanju na Floridi, kritikovao Mini Majka na Tviteru. Predsednik se osvrnuo na Blumbergovu neuspešnu predsedničku kampanju u koju je takođe uložio veliku količinu novca i poručio na da umesto da pomaže Bajdenu „spasi Njujork“.

Jasno je da Florida ima veliki značaj i za Trampa s obzirom da mu je put do reizbora gotovo nemoguć bez trijumfa na Floridi. Štaviše, tako nešto nije pošlo jednom republikanskom kandidatu već skoro 100 godina. Poslednji republikanac koji je pobedio na izborima, a izgubio na Floridi bio je Kalvin Kulidž (Calvin Coolidge) davne 1924. godine.

Sve u svemu, izbori na Floridi uvek privlače veliku pažnju kako američke, tako i svetske javnosti, za vreme predsedničkih izbora, a sa obzirom na to kako se stvari trenutno odvijaju, čini se da ova godina neće predstavljati izuzetak.


Vuk Mišković