Nakon održane Demokratske nacionalne konvencije, ove nedelje čeka nas Republikanska nacionalna konvencija od koje se očekuje da pruži novi pravac kampanji za reizbor Donalda Trampa.

Njegova kampanja u nedelju je objavila imena govornika na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji koja će se održavati naradne četiri večeri. Lista od preko 70 govornika sastavljena je od imena političara, osoblja Bele kuće i kampanje, kao i članova Trampove porodice. Tramp će govoriti svake večeri Konvencije, zaključno sa četvrtkom, kada će iz Bele kuće zvanično prihvatiti nominaciju Republikanske partije.

Tema celokupne Konvencije nosi naziv “U čast velike američke priče”, a nalik na Demokratsku konvenciju, svako veče će imati posebnu temu. U ponedeljak će to biti “Zemlja obećanja”, u utorak “Zemlja prilika”, u sredu “Zemlja heroja”, a u četvrtak “Veličanstvena zemlja”.

Za razliku od Demokratske nacionalne konvencije koja je gotovo u celosti održana virtuelno, republikanci će najvažniji partijski skup održati delom uživo, u gradu Šarlot, u Severnoj Karolini. Zvanični partijski skup, u okviru koga će se i održati nominacija Donalda Trampa za predstavnika Republikanske partije na predstojećim izborima, odigraće se u Konvencijskom centru u Šarlotu. Skupu će prisustvovati po šest delegata iz svake savezne države, uključujuči i po dva delegata za Komitet za punomoćja. Predviđeno je da se svi delegati testiraju na virus korona pre, kao i nakon dolaska na Konvenciju, a biće obavezno i nošenje maski i održavanje socijalne distance na skupu. Pored toga, Konvencija će svim pristunima obezbediti bedževe za praćenje kontakata.

Najavljeni govori, međutim, održaće se u Auditorijumu Endru V. Melon u Vašingtonu. Oni ujedno predstavljaju i glavni program, s obzirom da su usmereni na birače i imaju za cilj da se dodatno motiviše republikanska baza i priviku neopredeljeni glasači.

Džejson Miler, savetnik Trampove kampanje, najavio je da će Amerika imati prilike da vidi “veoma optimističnu i uzbudljivu konvenciju”. “Pričaćemo o američkoj priči, svemu što smo u prethodne četiri godine postigli sa predsednikom Trampom i viziji o tome kako će izgledati predsednikov drugi mandat”, rekao je za NBC.

Nema sumnje da je cilj Trampove kampanje da se zaseni prošlonedeljna Demokratska konvencija i glavni rival, Džo Bajden. Utisak koji Konvencije budu ostavile može biti presudan da neopredeljeni birači odaberu svoju stranu, tako da naredna četiri dana predstavljaju priliku da Tramp trenutne brojeve preokrene u svoju korist.


Ivana Milićević