Kampanja odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa u nedelju je objavila da je pokrenut novi postupak pred Vrhovnim sudom SAD sa ciljem da se ospore sudske odluke najvišeg suda Pensilvanije kojima su tumačena proceduralna pravila vezana prvenstveno za prebrojavanje glasova pristiglih poštom.

Neka od pravila koja je Trampov tim ovoga puta targetirao tiču se uloge posmatrača, kao i njihovih nadležnosti u procesu brojanja glasova. Uz to, regulativama je uređeno i postupanje sa glasačkim listićima pristiglim u neispravno označenim kovertama, sa manjim nedostacima poput nedostajuće adrese pošiljaoca ili datuma koji bi trebalo da stoji na spoljašnjoj strani koverte.

Suštinski, problem leži u činjenici da je, sa Trampovog stanovišta, Vrhovni sud Pensilvanije svojim liberalnim tumačenjem zakona koje je donelo zakonodavno telo ove države (sa republikanskom većinom) prekršilo član II Ustava SAD, u čijem se prvom delu navodi da se elektori raspoređuju na način koji odredi legislativa savezne države. Ovaj argument je i ranije bio potezan, ali nije naišao na razumevanje sudija, koji takvu argumentaciju nisu smatrali validnom.

Trampov advokat Rudi Đulijani, objašnjavajući najnoviji poduhvat pred Vrhovnim sudom, istakao je: „Zahtev [Trampove] kampanje namerava da poništi tri odluke koje su uništile legislativnu zaštitu Pensilvanije protiv prevara sa glasačkim listićima.“ On je dodao kako se u sudskom zahtevu nalaze i adekvatni pravni lekovi kojim bi se pomenute nepravilnosti otklonile, prenosi Rojters.

Poznavaoci prava tvrde da će Vrhovni sud SAD ovaj, kao i sve prethodne pokušaje, odbaciti vrlo lako.

Imajući u vidu da su pojedini senatori već čestitali pobedu Bajdenu, uključujući i vođu većine u ovom domu, Miča Mekonela, ne bi trebalo sa ozbiljnošću uzeti pretnje o eventualnim preokretima koji bi se mogli dogoditi do dana inauguracije, 20. januara. Očekuje se da Kongres 6. januara na zajedničkoj sednici oba doma, kojom će predsedavati sadašnji potpredsednik SAD Majk Pens, potvrdi izborni trijumf Džozefa Bajdena, ostvaren s čak sedam miliona glasova prednosti sveukupno gledano.


Nikola Lukić