Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i Jošihide Suga, premijer Japana, sastali su se u petak u Beloj kući, a glavna tema razgovora je bila partnerstvo ove dve zemlje u odnosu na Narodnu Republiku (NR) Kinu, piše Beta, prenosi portal Danas.

„Bajden i Suga su pokušali“, piše ovaj portal, „da obnove savezništvo dve zemlje koje je bilo narušeno za vreme mandata američkog predsednika Donalda Trampa.“

Bajden je istakao da su Suga i on potvrdili američko-japanski savez. „Obavezali smo se da ćemo zajedno raditi na rešavanju izazova iz (NR) Kine i pitanjima poput Ističnoga kineskog mora, Južnoga kineskog mora, kao i Severne Koreje, radi obezbeđivanja budućnosti slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika.“

Premijer Japana je saopštio novinarima da su Sjedinjene Države najbolji prijatelj ove carevine. „Japan i SAD su saveznici koji dele opšte vrednosti kao što su sloboda, demokratija i ljudska prava. Naš savez je poslužio kao temelj mira i stabilnosti za indo-pacifički region i svet.“ Suga je dodao da su stabilni odnosi sa (NR) Kinom važni „za mir i napredak ne samo za Japan i Kinu, već i za region i međunarodnu zajednicu.“ Međutim, Suga je spomenuo da su Bajden i on „imali ozbiljne razgovore o uticaju Kine na mir i napredak Idno-Pacifika, kao i sveta“, dodavši da su oni protiv bilo kavkog pokušaja nasilnog ili prinudnog menjanja dosadašnjeg stanja u spomenutom regionu.

Podsetimo, navedena mora (pogotovu Južno kinesko more) su veoma važna u geoekonomskom smislu samim tim dolazi do velikih sporenja između država i savezničkih blokova. „Kravlji jezik“ — kako često nazivaju Južno kinesko more — mesto je ukrštanja važnih pomorskih puteva koji povezuju Indijski i Tihi okean (Pacifik).

Suga je docnije na svom ličnom tviter profilu još jednom zahvalio Bajdenu na plodonosnom sastanku. On je dodao da mu je drago što može zajedno da učestvuje u postizanju vizije slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika.

Predsednik SAD mu je na istoj mreži vratio zahvalnost uz želju da u narednim godinama bude još mnogo više ovakvih sastanaka.

Bajdenu je ovo prva poseta od strane nekog inostranog lidera tokom njegovog predsednikovanja.

Peking: Kršenje normi međunarodnih odnosa

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) NR Kine istaklo je u subotu da američko-japanski stav ozbiljno krši osnovne norme međunarodnih odnosa, javlja Blumberg. U izveštaju koji je objavljen na veb-sajtu kineskoga MSP stoji da Kina odbija kritike optuživši ove dve zemlje da se „udružuju radi stvaranja klike i raspirivanja konfrotacija između blokova.“


Luka Totaj