Pre gotovo dva meseca, 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden (Joseph Biden), stupio je na dužnost. Međutim, njegov kabinet još uvek nije kompletiran. Jedno od praznih mesta trebalo bi da bude i zvanično popunjeno u ponedeljak, 15. marta, kada Senat glasa kako bi potvrdio istorijsku nominaciju Debre Haland (Debra Haaland) na mesto sekretara za unutrašnje poslove Sjedinjenih Država.

Šezdesetogodišnja Haland se nalazila na čelu Demokratske partije u saveznoj državi Novi Meksiko od 2015. do 2017. godine, pre nego što je 2019. godine zajedno sa Šaris Davids (Sharice Davids) ispisala istoriju i postala prva žena domorodačkog porekla koja je zauzela mesto u Predstavničkom domu američkog Kongresa

Njenu nominaciju na mesto sekretara za unutrašnje poslove najavio je u decembru prošle godine, tada još uvek novoizabrani predsednik Džozef Bajden. Njena nominacija i eventulno preuzimanje dužnosti predstavljaju veliku pobedu progresivnih grupa unutar Demokratske partije, s obzirom da se Haland zalaže za programe poput Green New Deal-a, kao i programa medicinske zaštite Medicare for All. Naravno, njeno imenovanje bi predstavljao i istorijski trenutak, pošto nijedna žena domorodačkog porekla nije zauzimala tako visoko mesto unutar administracije nekog američkog predsednika.

Na preliminarnom glasanju povodom nominacije Debre Haland, koje je održano prošlog četvrtka, četiri republikanska senatora dala su podršku njenom imenovanju. Međutim, još uvek postoji određeni broj republikanskih senatora koji smatraju da Haland nije dobar izbor. Jedan od njih je i Džon Baraso (John Barrasso), senator iz savezne države Vajoming. On smatra da su stavovi koje Haland ima u vezi sa pitanjima poput hidrauličkog frakturiranja (poznatog još i kao fracking), koji igra važnu ulogu u industriji Sjedinjenih Američkih Država, suviše „ekstremni“.

Sa druge strane, Martin Hajnrih (Martin Heinrich) demokratski senator iz savezne države Novi Meksiko, pružio je podršku Debri Haland. Njegovu izjavu je preneo CNN: „Željno iščekujem da Senat konačno potvrdi nominaciju kongresmenke Haland kako bi ona molga da počne da radi na očuvanju našeg prirodnog nasleđa koje ostavljamo budućim generacijama“.

Nakon uspešnog glasanja u Senatu, očekuje se da Debra Haland bude jedan od najvećih Bajednovih saveznika u borbi protiv klimatskih promena.


Vuk Mišković