Senat je u sredu velikom većinom i nakon skoro dvogodišnjeg čekanja odobrio kandidata predsednika Donalda Trampa za najvišu poziciju u kontraobaveštajnoj službi, prenosi Politico. Senatori su glasali 84-7 za Vilijama Evaninu (William Evanina), koji je na taj način postao prvi direktor Nacionalnog kontraobaveštajnog i bezbednosnog centra (National Counterintelligence and Security Center-NCSC) koji je odobren od strane Senata. NCSC predstavlja deo kabineta direktora Nacionalne obaveštajne službe (Office of the Director of National Intelligence- DNI).

Potvrda o njegovom postavljenju je stigla samo nekoliko dana nakon što je senator iz Ajove i pro tempore predsednik američkog Senata, Čak Graslej (Chuck Grasslei) podigao blokadu sa Evaninove nominacije koju je prvobitno postavio u junu 2018. godine, i potom obnovio u martu 2019. godine zbog istrage oko ruskog uplitanja u prethodne predsedničke izbore. Nakon što su mu državni tužilac Vilijam Bar (William Barr) i vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe, Ričard Grenel (Richard Grenell) dostavili dokumenta vezana za istragu Departmana za pravosuđe (Department of Justice-DOJ) o mogućim vezama između Trampovog tima i Moskve 2016. godine, republikanski senator iz Ajove je najavio da će odustati od protivljenja nominaciji, za koje je naglasio da nikada nije bilo na ličnoj osnovi.

Takođe, lider većine u Senatu, Mič Mekonel (Mitch McConnell) za govornicom je hvalio karijerni put Vilijama Evanina, rekavši da je u prethodnih deset godina bio agent FBI i šef kontrašpijunske grupe CIA, aludirajući na to da su ga ta iskustva preporučila za poziciju.

Iz Predstavničkog doma američkog Kongresa su često upućivali apele Senatu kako bi se ubrzao process potvrđivanja nominacije, imajuću u vidu značaj funkcije o kojoj je reč. Ključne figure iz nacionalne bezbednosti poslednjih godina su više puta upozoravale da Kina i Rusija pojačavaju svoje špijunske napore protiv savezne vlade i privatnog sektora i tako verovatno pripremaju značajne aktivnosti kako bi uticali na izbore 2020. godine.

Uprkos tome što se poslednjih nekoliko godina nalazila u pat poziciji, Evaninova organizacija je u februaru objavila nacionalnu strategiju kontraobaveštajne službe, a prošlog meseca je informisala zakonodavce oba doma Kongresa o uplitanju stranaca u predsedničku trku 2020. godine. Demokrate su se na ovom poverljivom sastanku žalile, smatravši da su procene o ruskom mešanju potcenjene.

Ovakav razvoj događaja ukazuje na to da su republikanci počeli sa „zbijanjem svojih redova“ kako ne bi pružili demokratama dodatni prostor za kritiku i prikupljanje političkih poena tokom izrazito nepovoljne političke situacije izazvane pandemijom COVID-19. Podsetimo, jedna od crnih tački Trampovog mandata je bila istraga povodom navodnog ruskog mešanja u predsedničke izbore. Čini se da će vrhuška Republikanske partije preduzeti sve neophodne korake kako bi razuverila javno mnjenje da se slična situacija može dogoditi i na ovim predsedničkim izborima.


Ivan Životić