Iako pandemija virusa korona u Sjedinjenim Državama jenjava, nameće se pitanje koliko bi potencijalni drugi talas mogao da poremeti politička dešavanja koja su već odavno zakazana. Pre svega se misli na Nacionalnu konvenciju republikanaca u Šarlotu (Severna Karolini) i Nacionalnu konvenciju demokrata u Milvokiju (Viskonsin) koje su zakazane za drugu polovinu avgusta. Dok demokrate, kako navodi Washington examiner, razmišljaju o virtuelnoj verziji okupljanja, republikanci, odnosno Tramp, tvrdi su u svom stavu – okupljanje u Šarlotu nema alternativu. Zašto je uopšte toliko stalo Trampu do Severne Karoline i okupljanja tamo?

CNN smatra da održavanje konvencije u Šarlotu ima simboličku vrednost za republikance. Upravo su u ovom gradu demokrate predale kandidaturu po drugi put Baraku Obami 2012. godine. Takođe, ideja da se održi skup uprkos zdravstvenim rizicima i mogućem odlaganju okupljanja demokrata, bio bi definitivan plus za Trampa kod konzervativnih glasača koji smatraju čitavu pandemiju farsom i demokratskom podvalom. Glamurozna konferencija republikanaca bila bi i znak prkosa prema guverneru Severne Karoline, demokrati Roju Kuperu (Roy Cooper) i gradonačelnici Šarlota, takođe demokrati, Vi Lajls (Vi Lyles), koji se žestoko protive ovakvom ponašanju. Prema navodima Washington examiner i sam predsednik je izjavio da bi guverner mogao praviti probleme, jer se on, kako tvrdi Tramp, ”igra politike”.

Ono što posebno pogađa predsednika kod guvernera Kupera je njegovo uporno praćenje instrukcija za postepeno otvaranje ekonomije koje je izdala Bela Kuća. Republikanski guverneri u okolnim saveznim državama (Južna Karolina, Džordžija i Tenesi) su odavno otvorili svoje države, iako nisu ispoštovali pravila koja uslovljavaju takvo ponašanje. Neki su toliko poranili, kao što je guverner Džordžije Brajan Kemp (Brian Kemp), da je Donald Tramp morao da na konferenciji za medije da ga brani i kritikuje u isto vreme. Najava drugog talasa pandemije i uporni demokratskih guverner mogli bi da otežaju i zakomplikuju planove republikanaca.

Severna Karolina nosi 15 elektorskih glasova i u poslednjih 40 godina je samo 2008. godine izabrala demokratu, Baraka Obamu, za predsednika. Da statistika ume da zavara i da republikanci ne mogu da se opuste u ovoj saveznoj državi pokazuju tesne pobede Mita Romnija i Donalda Trampa na izborima 2012. i 2016. koje su odlučene razlikama od dva i po i tri i po procenta. Da ni ove godine neće biti lako govore ankete koje objavljuju portali Five Thirty Eight i Real Clear Politics, a u kojima je razlika između kandidata jedan procenat. Koliko bi važna bila pobeda republikanaca u ovoj državi govori i izjava bivšeg guvernera Severne Karoline i republikanca, Peta Mekrorija (Pat McCrory), koji je za CNN izjavio da bi poraz u ovoj državi bio definitivan znak da sadašnji predsednik neće dobiti drugi mandat.


Aleksandar Bogićević