Kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske partije, Berni Sanders, odneo je ubedljivu pobedu na unutarpartijskim izborima u državi Vermont. Ovaj izborni ishod ne bi trebao da iznenađuje s obzirom da je u pitanju njegova matična država u kojoj tradicionalno uživa veliku podršku. Uoči samih izbora, ankete su upravo njega projektovale kao jednog od favorita za osvajanje većine od ukupnih 16 delegata koje nosi ova severoistočna država. Na kraju je tako i bilo. Sanders je osvojio nešto više od 50% glasova i 11 delegata, dok je Bajden morao da se zadovolji sa 22% glasova i 5 delegata. Voren, Blumberg i Gabard nisu uspeli da osvoje niti jednog delegata. Ovo je jedna od Sandersove četiri pobedu u okviru „Super utorka“, dana kada su izbori i kokusi održali u 14 američkih saveznih država i Američkoj Samoi.

Podsetimo se, na unutarpartijskim izborima 2016. godine, Sanders je u Vermontu osvojio 86% glasova u odnosu na 14% koliko je osvojila njegova glavna demokratska protivkandidatkinja, Hilari Klinton. Tako da polovičnom podrškom na jučerašnjim izborima, Sanders ne može da bude u potpunosti zadovoljan.

Vermont predstavlja mesto početka Sandersove političke karijere. On je u datoj državi 1981. godine uspeo da pobedi na izborima za gradonačelnika grada Burlingtona, zatim je od 1991. godine predstavljao Vermont u Predstavničkom domu, a od 2007. godine je štitio interese ove države kao senator. Kao država koja je vrlo naklonjena progresivnim idejama koje promoviše Sanders, jedno od ključnih pitanja za demokrate iz Vermonta jeste pitanje klimatskih promena.


Bojan Latinović