Časopis Ekonomist je nedavno osmislio i objavio svoj statistički model predviđanja predsedničkih izbora i, kako su najavili u svom izdanju od 13. juna, planiraju da ga osvežavaju svakog dana. U naslovu teksta stoji informacija od 19. juna, kada je na njihovom sajtu data prognoza sa 86% sigurnosti da pobeđuje Džo Bajden, dok njihov model predviđa da će Bajden osvojiti većinu ukupnih glasova sa 97% sigurnosti. Na slici možete videti i broj osvojenih delegata koji trenutno predviđaju Bajdenu 339 osvojenih delegata.

S obzirom da predviđa, ovaj model se mora uzimati sa rezervom, ali je veoma zanimljivo kako su konceptualno osmislili isti, i zbog toga će naš portal pratiti kako određeni događaji unutar SAD, ali i globalno, utiču na njihove projekcije. Važno je da pomenemo da je fer što Ekonomist u prvom predstavljanju svog modela naglašava da bi ovaj model na izborni dan 2016. predviđao pobedu Hilari Klinton sa 71% sigurnosti, što bi bio sličan procenat i za pobedu Obame protiv Romnija na izborni dan 2012. godine.

Model se, pre svega, zasniva na ponašanju glasača kroz istoriju i na prilagođavanju istih na okolnosti koje su aktuelne za izbore 2020. Oni tvrde, na primer, da je paradoksalno to što su Trampovi glasači njega percipirali kao što bi svakog drugog Republikanca, iako se njegova pobeda smatra velikim iznenađenjem.

U svojoj projekciji koriste podatke iz istraživanja javnog mnjenja, kao i ekonomske indikatore, činjenice da li se jedan od kandidata takmiči za reizbor ili su oba kandidata „novi“, itd. Na primer, u ovoj situaciji kada Tramp juri reizbor, izuzetno su važni ekonomski indikatori i istraživanja javnog mnjenja koja mere podršku njegovom delovanju.

U tom smislu, očigledno je da će ekonomske posledice pandemije imati uticaja na ovaj model kako vreme bude prolazilo i američka ekonomija se sve više oporavljala od posledica korone.

Vremenom će model sve veću težinu davati istraživanjima javnog mnjenja i direktnom merenju dva kandidata, kako na nacionalnom nivou, tako i na nivou država. Ovim pokazuju da su navedena istraživanja pet meseci pre izbora slab osnov za prognoze, ali da postaju sve jači kako se bliži novembar. Oni su detaljno objasnili metodologiju ukoliko vas interesuje, a imate znanja o statističkim modelima.

Ekonomistov model takođe daje projekcije za svaku američki državu, po kojem je trenutno najneizvesnije u Arizoni, Ohaju, Džordžiji i Severnoj Karolini. Zanimljivost modela je da povezuje verovatnoće pobede u sličnim zemljama, pa tako kažu da će Tramp osvojiti Viskonsin ukoliko osvoji i Minesotu, iako trenutno previđaju skoro sigurnu pobedu Bajdena u Minesoti i veoma verovatnu pobedu u Viskonsinu. Podsećamo da je 2016. Hilari Klinton pobedila u Minesoti, a Tramp u Viskonsinu.

Kao što smo rekli, model treba uzeti sa rezervom. Teško je predviđati uticaj korone, pogotovo ako bude drugog talasa, ili predvideti hoće li trenutni bes na ulicama SAD zbog rasizma i policijske brutalnosti ishoditi većom izlaznošću Afroamerikanaca u novembru. Teško je predviđati i „trenutke starosti“ Džoa Bajdena, kako to eufemistički Ekonomist izražava sumnju u njegovu poslovnu sposobnost. Mi ćemo nastaviti da pratimo ovaj model i da vas izveštavamo o svakoj značajnijoj promeni, isto kao što pratimo istraživanja javnog mnjenja.


Dušan Milenković