Prvog utorka posle prvog ponedeljka 2020. godine u Americi će, pored predsedničkih, u biti održani i redovni dvogodišnji izbori za Predstavnički dom, kao i izbori za trećinu senatorskih mesta u nekim saveznim državama. Jedna od njih jeste upravo i Severna Karolina. Trenutna situacija u Senatu je takva da većinu čine republikanci sa 53 mesta, dok demokrate drže 45 mesta. Dodatno, postoje i dva nezavisna senatorska mesta.

Postoji nekoliko razloga zašto je Severna Karonina bitna za izbore u ovoj 2020. godini. Prvi razlog jeste podatak da ova savezna država daje petnaest glasova u elektorskom koledž, što uopšte nije zanemarljiv broj. Dodatno, jedna druga osobina ove države joj daje još više na značaju, a to je činjenica da je Severna Karolina prepoznata kao jedna od kolebljivih država (swing state).

Drugi razlog za značaj ove države jeste to što se pored predsedničkih izbora, ove godine u Severnoj Karolini održava i izbor za predstavnika ove države u Senatu. Aktuelni senator Tom Tilis (Thom Tillis) kandidat je Republikanske partije, dok je Kal Kaningem (Cal Cunningham) ratni veteran i bivši član Senata Severne Karoline, kandidat Demokratske partije. Ova trka je od velikog značaja i za demokrate i za republikance. Naime, demokrate će u novembru pokušati da povrate većinu u Senatu, koju trenutno imaju republikanci. Matematički gledano, demokratama nije uopšte potrebno mnogo kako bi ovo postigli. Minimalističkom strategijom dovoljno je da se postigne sledeći ishod: demokrate trebaju da „odbrane“ sve postojeće pozicije u Senatu i da osvoje tri dodatna mesta u državama u kojima su sada senatori republikanci, kako bi se izjednačili sa njima na 50 – 50. Uz to, eventualnom Bajdenovom pobedom na predsedničkim izborima, njegova potpredsednica Kamala Haris kao predsedavajuća Senata postaje činilac koji pomera tas na vagi u korist demokrata. Severna Karonila jeste upravo jedno od tri potencijalnih mesta gde bi demokrate mogle da izvojevaju pobedu 3. novembra, a u kojima su trenutno na vlasti republikanci.

Trenutnan odnos političkih snaga u Severnoj Karolini je sledeći: Obojica senatora ove države jesu članovi Republikanske stranke, međutim, jednog od njih, Toma Tilisa, ove godine očekuje reizbor. Njegov protivkandidat biće prethodno pomenuti kandidat demokrata Kal Kanigem. Još jedan demokrata na jednoj od glavnih političkih polažaja u ovoj državi jeste i Roj Kuper, koji je na guvernerskoj poziciji od 2017. godine. Njegovim izborom na guvernersko mesto počelo je da se priča o „plavljenju“ ove do tada crvene savezne države.

Tilis i Kanigam se izabrani na prajmarsima svojih stranaka na isti dan, 3. marta ove godine. Od tog trenutka oni su započeli svoje kampanje, Tilis za reizbor, Kanigem za osvajanje svog prvog mandata. U julu mesecu Tilis je napao Kanigema po pitanju definasiranja policijske službe. „Pretpostavljam da njegovo ćutanje pristanak“, izjavio je Tilis. U stvarnosti, Kanigam uopšte nije ćutao o ovom pitanju već je mesec dana ranije objavio članak izražavajući protivljenje definansiranju policijske službe. Takođe,  dvojica kandidata su učestovala na tri debate, od kojih su dve održane 13. i 22. septembra, a treća 1. oktobra.

Na ovim debata su najčešće pokretana ekonomska pitanja, naročito pitanja oko cele situacije sa kovidom-19, da li bi primili vakcinu i pod kojim uslovima, kao i već pomenuta situacija sa reformom policije. Ove debate su naravno, delimično prošle u istom maniru kao i prva debata predsedničkih kandidata, a odnosi se na međusobno prepucavanje dvojice kandidata.

Dodatno, obojica kandidata su se u poslednje vreme suočili sa privatnim izazovima, koji će nesumljivo imati uticaja na njihovu kampanju. Njujork tajms je 3. oktobra napisao da je senatorska trka upala u „totalni haos“ u roku od nekoliko sati nakon što je utvrđeno da je Tilis pozitivan na Kovid-19, a Kanigem priznao da je imao aferu o kojoj je pisano početkom meseca, a tiče se razmene „romantičnih“ poruka sa ženom koja nije bila njegova supruga. Ujedno, ovim činom Kanigem je oštetio sliku o sebi koja se oslanjala na njegov karakter i vojnu službu. Nekoliko dana kasnije je i dotična žena potvrdila da je bila u romantičnom odnosu sa Kanigamom, nakon čega je započela njegova istraga. Dodatno, njen suprug, koji je ratni veteran, pozvao je Kanigema da zbog cele ove situacije odustane od trke za Senat.

Do samih izbora je ostalo nešto više od desetak dana. Ovo je ujedno period kada je kamapanja u najvećem jeku i svaki potez, bilo iz privatne ili javne sfere, može se odraziti na ugled kandidata i promeniti potencijalne rezultate samih izbora. Prema podacima sa poratala FiveThirtyEight iz septembra meseca konstantno primećujemo prednost demokratskog kandidata od 5% što nije zanemarljiva brojka. Trenutno, oba senatora iz ove države su republikanci, međutim treba imati razloga za delimičnu brigu iz dva razloga. Prvi razlog jeste već pomenuta prednost Kanigema u odnosu na Tilisa, dok bi drugi bila činjenica da je guverner ove države od 2017. godine Roj Kuper, pripadnik demokratske stranke. Njegovim dolaskom na guvernersko mesto ova država je počela polako da plavi, a eventualnim Kanigemovim izborom na senatorsko mesto već mi mogli da govorimo o Severnoj Karolini kao ljubičastoj državi.


Pavle Janošević