Predsednik Srbije i premijer Kosova*, Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su blizu dogovora o sporazumu kojim će regulisati međusobna ekonomska pitanja i probleme. Očekuje se da će danas (4.9.2020.) u večernjim časovima po našem vremenu, ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovati Donald Tramp.

Očekuje se da će se Tramp nakon potpisivanja sporazuma održati trilateralni sastanak sa dvojicom lidera na kom će biti predočeni neki detalji sporazuma. Posle sastanka u Beloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu.

Pored ekonomskih tema, razgovaralo se i o infrastrukturnim projektima i investicijama, kao i o tome da kosovska strana prihvati Mini Šengen, ekonomsku oblast koja uključuje Srbiju, Kosovo*, Albaniju i Severnu Makedoniju.

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za mirovne pregovore Beograda i Prištine je nakon završetka jučerašnjih pregovora na svom Tviter profilu kratko prokomentarisao „Bio je ovo produktivan dan. Gajim nadu“, što dodatno osnažuje nadu da su dve strane blizu dogovora.

 

Sporazum između Beograda i Prištine će predstavljati veliki plus za Trampovu administraciju pred predstojeće izbore. Da podsetimo, Tramp je prošlog meseca posredovao u sklapanju istorijskog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji bi trebalo da dovede do potpune normalizacije odnosa dve bliskoistočne zemlje, tako da će niz diplomatskih uspeha dodatno ojačati njegovu poziciju nad demokratskim protivkandidatom, Džozefom Bajdenom.

Uz posredovanje Ričarda Grenela, Beograd i Priština su u januaru ove godine potpisali pismo o namerama o osnivanju avio linije između Beograda i Prištine – koja je u prekidu 21 godinu. Ubrzo potom usledilo je i pismo o namerama razvoja železničkog i drumskog saobraćaja. Sve to dešavalo se u trenucima blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Evropske unije, vode od 2011. godine. Obustava razgovora trajala je od novembra 2018, kada su kosovske vlasti uvele carine na uvozne proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pa sve dok kosovski premijer Avdulah Hoti, u junu, nije ukinuo tu meru – bez uvođenja reciprociteta.

Ričard Grenel se pokazao daleko sposobnijim da u proteklih godina dana unapredi odnose dve strane, koji su bili u stagnaciji nakon uvođenja taksi u odnosu na specijalne izaslanike Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine. Ukoliko Tramp osvoji i drugi mandat, Grenel ima velike izglede da ostane u administraciji.


Lazar Subotić