Nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, još jedna država Persijskog zaliva sklapa sporazum o normalizaciji diplomatskih odnosa sa Izraelom.

Po završetku telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i bahreinskim kraljem Hamadom bin Isa al Kalifom, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je Bahrein pristao da u potpunosti normalizuje odnose s Izraelom.

,,Ovo je zaista nešto posebno, veoma, veoma posebno“ rekao je Tramp, predviđajući da će, kao rezultat ovih diplomatskih poteza, region postati ,,sigurniji i prosperitetniji“.

Ovim sporazumom Izrael i Bahrein će uspostaviti diplomatske odnose, otvoriti ambasade i razmeniti diplomatske predstavnike. Predviđeno je i uvođenje direktnih letova između dve države, kao i saradnja u oblasti zdravstva, tehnologije, biznisa, obrazovanja, bezbednosti i poljoprivrede.

,,Ovo je istorijski proboj ka daljem miru na Bliskom istoku. Ostvaranje direktnog dijaloga i veza između ova dva dinamična društva, omogućiće nastavak pozitivne transformacije Bliskog istoka i povećati stabilnost, bezbednost i prosperitet u regionu“, navodi se u zvaničnom saopštenju.

U saopštenju se posebno ističe da svi muslimani koji dolaze u miru mogu posećivati i moliti se u Al-Aksa džamiji, kao i da će ostala sveta mesta u Jerusalimu ostati otvorena za pripadnike svih veroispovesti.

,,Ne postoji snažniji odgovor na mržnju koja je izrodila 11. septembar od ovog sporazuma“, istakao je Tramp. Nakon Egipta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ovim sporazumom Bahrein postaje tek četvrta arapska država koja ima potpune diplomatske odnose s Izrelom.

Sporazum o normalizaciji odnosa Bahreina i Izraela označava „novu eru mira“, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. ,,Dugi niz godina ulagali smo u mir, a sada će mir ulagati u nas. Doneće zaista velike investicije u izraelsku ekonomiju – i to je veoma važno“, rekao je Netanjahu u video izjavi, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata čestitalo je Bahreinu i Izraelu zbog odluke da uspostave diplomatske odnose. Predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi ocenio je ovaj potez kao ,,važan korak“. Sporazum će pomoći uspostavljanju „stabilnosti i mira na Bliskom istoku, time što će doprineti pravednom i trajnom rešenju palestinskog pitanje“, napisao je Al-Sisi na Tviteru.

Međutim, pored pohvala, stigle su i drugačije poruke. ,,Sporazum Izraela i Bahreina je velika izdaja islama i Palestinaca“, saopštio je na Tviteru specijalni savetnik za međunarodne odnose predsednika iranskog parlamenta Hosein Amir-Abdolahian.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo odluku Bahreina da uspostavi diplomatske odnose s Izraelom, ocenivši da će se time zadati novi udarac pokušajima da se odbrani palestinsko pitanje. ,,To će dodatno ohrabriti Izrael da nastavi s nelegitimnim postupcima usmerenim ka Palestini i njegove napore da trajnom učini okupaciju palestinskih zemalja“, navodi se u saopštenju ministarstva koje prenosi Rojters.

Takođe, nakon objavljivanja sporazuma, Palestina je pozvala svog ambasadora u Bahreinu na konsultacije.

Bahrein je prihvatio Trampov poziv da se pridruži svečanom potpisivanja sporazuma o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beloj kući 15. septembra, kada će i izraelski premijer i bahreinski ministar spoljnih poslova potpisati ,,istorijsku Deklaraciju o miru.“


Ivana Janković