Predsednik Tramp je ovog utorka održao obraćanje medijima povodom trenutne pandemije virusa korona. Ova obraćanja su postala retkost od marta i aprila, kada su predstavljala svakodnevnicu i neku vrstu političkog podijuma za američkog predsednika. Kasnije se ispostavilo da su mu ova obraćanja donela više političke štete nego koristi, zbog čega je Tramp, na savet njegovih izbornih stratega i članova Republikanske partije, odlučio da znatno smanji njihovu učestalost.

U svom govoru, Tramp je priznao težinu zdravstvene krize koja trenutno pogađa SAD i ostatak sveta, tvrdeći da zdravstvena situacija u narednom periodu može da bude samo gora. Ovo čini raskid sa njegovom prethodnom retorikom gde je minimizovao pretnju koju predstavlja virus, tvrdeći u jednom trenutku da će virus naprosto nestati i da nema potrebe za panikom. Suprotno njegovim tadašnjim tvrdnjama, zdravstvena situacija u SAD-u se pogoršava, bez nade da će se poboljšati u bližoj budućnosti. Na to ukazuje rast broja zaraženih, koji trenutno iznosi preko 60,000 dnevno, kao i broja umrlih, koji sada iznosi preko 140,000 u proteklih 4 meseca. Doktor Entoni Fauči (Anthony Fauchi), koji je član Trampovog tima za borbu protiv virusa korona, je nedavno upozorio da bi broj dnevno zaraženih u SAD-u mogao iznositi preko 100,000.

Produbljujuća zdravstvena, ali i ekonomska kriza koja s njom dolazi, predstavlja ozbiljnu pretnju po Trampove šanse za reizbor u novembru. Prema skorašnjim anketama, Bajdenova politička popularnost je dvocifreno veća od Trampove. Bivši potpredsednik takođe vodi u saveznim državama koja će igrati ključnu ulogu u određivanju pobednika opštih izbora. Ovo je navelo Trampa da modifikuje svoju izbornu strategiju tokom pandemije. Shodno ovom novom pristupu pandemiji, Tramp je juče pozvao sve Amerikance da nose maske, nazivajući to činom patriotizma. Takođe je obećao da će njegova administracija pokrenuti „nemilosrdnu“ kampanju za suzbijanje širenja pandemije, iako nije naveo konkretne mere za ostvarivanje tog cilja.

Iako je i dalje nastavio da precenjuje značaj mera koje je njegova administracija preduzela tokom pandemije, kao i da iznosi diskutabilne izjave, u Trampovom jučerašnjem obraćanju je uočljiva određena promena tona u odnosu na pandemiju. On je prethodno ne samo potcenjivao pretnju koju predstavlja virus, već je podsticao brzo ukidanje restriktivnih mera u cilju oživljavanja američke ekonomije, uprkos tome što se time povećava rizik po opšte zdravlje građana. Koristeći izraz „kineski virus“, Tramp je takođe pokušavao da Kinu predstavi kao glavnog krivca za lošu zdravstvenu i ekonomsku situaciju, dok je svog budućeg predsedničkog protivkandidata, Džoa Bajdena, nastojao da predstavi kao nekog ko je „mekan“ prema Kini. Vremenom je ublažio svoju retoriku u odnosu na Kinu, napuštajući izraz „kineski virus“, velikim delom zbog njegove želje da Kina ispoštuje prvu fazu trgovinskog sporazuma koji su SAD i Kina zaključili u januaru ove godine. Međutim, u poslednjih nekoliko javnih nastupa, uključujući i jučerašnje obraćanje medijima, Tramp je ponovo počeo da koristi izraz „kineski virus“, što bi mogao biti znak da on ponovo želi da skine odgovornost za sebe zbog sve lošije zdravstvene situacije.


Bojan Latinović