Jubilarni X regionalni seminar politikologa posvećen je globalno važnoj temi predsedničkim izborima u Americi. Seminar koji se održava u sećanje na jednog od njegovih osnivača, dr Filipa Brkovića svečano je otvoren na Kopaoniku. Brojne zvanice iz zemlje i regiona pozdravili su prof. dr Dragan R. Simić, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Nj.E. Kajl Rendolf Skat, ambasador SAD u Republici Srbiji, MA Branislav Nešović, programski direktor CDDRI i Dušan Lj. Milenković, predsednik upravnog odbora CDDRI.

Prof. dr Dragan R. Simić istakao je da svet davno nije imao ovako složene odnose te da se dogovor ne može postići bez učešća SAD. ,,Interesovanje za globalne izazove i bezbednosne probleme nije više privilegija samo naučnika i političara, već je to nasušna potreba svakog građanina današnjice. Amerika ima blagotvornu ulogu na zapadnom Balkanu i ostvaruje veliki uticaj na stabilizaciju odnosa u regionu“, naveo je prof. dr Simić. On je naglasio da je ovaj skup kruna višemesečnog projekta koji realizuje CDDRI u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Nj.E. Kajl Rendolf Skat rekao je da se američki predsednički izbori ne tiču samo američkog naroda, već imaju planetarni značaj. ,,U istoriji SAD oduvek se vodila debata između globalista i onih koji smatraju da ova država treba da se usmeri samo na politiku u okviru svojih granica. Amerika nije u saglasju sa načinom rešavanja mnogih problema u svetu ali činjenica je da je ona moćna kritička sila i veliki lider“, objasnio je Nj.E. Skat. On je dodao da su dva glavna cilja aktuelnih predsedničkih kandidata da ubede mali deo neodlučnog biračkog tela i da podstaknu entuzijazam kod ljudi da izađu na izbore.

MA Branislav Nešović kazao je da je pravi izazov to što se seminar održava već deset godina u uslovima u kojima se naši životi menjaju brzinom dnevnih vesti, a ipak se suštinski u društvu i državi ništa ne menja. ,,Filip Brković imao je viziju i znao je šta znači regionalno povezivanje studenata. On je znao i video više od nas, a mi imamo odgovornost da istrajemo u svemu što je zamislio“, ukazao je MA Nešović. On je predočio da je veliki uspeh istrajati u jednoj ideji tako dugo i okupiti brojne stručnjake iz politikološke sfere.

Dušan Lj. Milenković ocenio je da je regionalni seminar politikologa nasleđe Filipa Brkovića i da je to najsadržajniji i najsveobuhvatniji projekat CDDRI od njegovog osnivanja do danas. On se osvrnuo na to da projekat praćenja američkih izbora, pored seminara čine i nedavno održana letnja škola američki izbori i pop kultura i portal americkiizbori2016.rs. ,,Kao jedan od najvećih skupova politikologa u Evropi seminar predstavnja rušenje zidova, građenje veza, pomoć u karijeri i dobrobit za život. Ovaj seminar je priča o pobedama“, zaključio je Milenković.